ZAKLADA KOJA PROMIČUĆI KARMELSKU DUHOVNOST POTIČE I NA OBNOVU U HRVATSKOM NARODU Kako su sv. Maravillas od Isusa, sv. Mala Terezija i bl. Stepinac udružili snage

Sv. Maravillas od Isusa
Zaklada koja promičući karmelsku duhovnost, potiče i na obnovu u hrvatskom narodu

Zaklada »Sveta Maravillas od Isusa« sa sjedištem u Splitu jedna je od najmlađih u Hrvatskoj, a otkako je 2020. osnovana, nanizala je brojna ostvarenja koja sve snažnije prodiru u duhovnost hrvatskoga naroda.

Ako bi netko pitao zašto je nekoliko hrvatskih vjernica laikinja osnovalo zakladu koja promiče karmelska duhovnost na hrvatskom govornom području, prevodi i izdaje knjige, tiska devetnice, objavljuje časopis »Cvijet karmela«, održava internetsku stranicu te cjelokupnim djelovanjem pomažu karmelima bosonogih karmelićanka koji žive po Konstitucijama iz 1990. godine i onima koji pripadaju Udruzi svete Terezije… razloge bi morao tražiti ponajprije u duhovnom kontekstu. Mnogo je podudarnosti na koje čovjek ne može ostati ravnodušan, i to upravo u ozračju kada se slavi 25. obljetnica Stepinčeve beatifikacije i 150. obljetnice rođenja sv. Male Terezije, pa i jubileja Glasa Koncila, kojemu je zaštitnica sv. Mala Terezija i koji intenzivno surađuje sa zakladom na promicanju karmelskih knjiga.

Poznato je u kojoj je mjeri bl. Alojzije Stepinac štovao sv. Malu Tereziju i bio oduševljen karmelskom duhovnošću. No manje je poznato da je kardinal Stepinac bio suvremenik španjolske svetice, bosonoge karmelićanke sv. Maravillas od Isusa, koja je zajedno sa svojim redovnicama u ratnim okolnostima 20. stoljeća u Španjolskoj također bila pod pritiskom tamošnjih bezbožnih vlasti te doživjela brojne progone i poniženja. Više je nego zanimljivo da je upravo papa Ivan Pavao II. sv. Maravillas blaženom proglasio 1998., iste godine kada i kardinala Alojzija Stepinca. Znakovito je i da je isti papa koji je crkvenom naučiteljicom proglasio sv. Malu Tereziju svetom proglasio časnu majku Maravillas od Isusa, i to u Madridu, baš uoči svojega »oporučnoga« pohoda Hrvatskoj 2003. godine.

Iako je pobožnost prema svetoj Maravillas na poseban način rasprostranjena u Španjolskoj i u zemljama španjolskoga govornoga područja, danas je ime svete Maravillas od Isusa obišlo gotovo čitav svijet, a njezinim kćerima u Aldehueli svakodnevno pristižu bezbrojna svjedočanstva o uslišanim molitvama po njezinu zagovoru. No otkako je osnovana zaklada, množe se svjedočanstva o uslišanjima i među hrvatskim vjernicima.

Tko je bila sv. Maravillas?
Sv. Maravillas rođena je kao Marija de las Maravillas Pidal y Chico de Guzman 1891. godine u Madridu. U glasoviti karmel u Escorialu, golemi kompleks španjolske kraljevske rezidencije koji je još u 16. stoljeću podigao kralj Filip II., ušla je 1919. godine. Pet godina kasnije osnovala je karmel u Cerro de los Angelesu, a nakon toga još deset njih, od kojih se jedan nalazi u dalekoj Indiji. Bila je jedna od najvećih mističarka novijega doba, a svetom ju je 4. svibnja 2003. proglasio papa Ivan Pavao II.

SVJEDOČANSTVA O USLIŠANJIMA

»Liječnici nisu znali čime ga liječiti«

Moj sin Frane tri dana prije svoga trećega rođendana završio je na hitnoj zbog parcijalnoga epileptičnoga napada koji se dogodio ni iz čega. Hospitaliziran je. Krvna mu je slika bila toliko loša da su je morali ponoviti misleći da je aparat pokvaren.

Pozvala me sestra i rekla da nikad u svojoj 30-godišnjoj praksi nije vidjela tako lošu krvnu sliku ni u koga, a kamoli u maloga djeteta.

Frane je zaprimljen u bolnicu s hemoglobinom 26, a po medicinskoj literaturi čovjek s tako niskim hemoglobinom ne može biti živ, a ako je živ, u stanju je kome.

Liječnici nisu znali što se događa osim da je koštana srž zakazala i da ne proizvodi crvene krve stanice.

U to se vrijeme moja sestra plačući javila svojoj prijateljici i rekla da moli za mojega sina i da ako može, napiše pismo u Španjolsku sestrama karmelićankama da mole za njega. Pismo je za dva dana stiglo i cijeli se samostan molio za mojega sina, časne su se utjecala majci Mariji i sv. Maravillas od Isusa.

Liječnici nisu postavljali nikakvu dijagnozu jer ni sami nisu znali što se događa. Rekli su nam da jedan virus uzrokuje iste simptome kakve ima moj sin, međutim kada su ga testirali, bio je negativan. Znaci: nikad nije ni bio u kontaktu s tim virusom, a imao je oboljenje koje je tipično za taj virus.

Liječnici nisu znali čime ga liječiti, osim što je dobio tri transfuzije krvi. Nakon dva tjedna pušten je kući. Iako je predviđen oporavak za dva tjedna, oporavljao se mjesec dana. Kada mu je ponovno napravljena krvna slika, ustanovilo se da je sve dobro i da se koštana srž obnavlja. Zahvalna sam majci Mariji, svetoj Maravillas i svim bosonogim karmelićankama iz Španjolske koje su izmolile da moj sin ozdravi, i to kao da nikad nije bio bolestan. Zanimljivo je da sam dvije godine nakon tog događaja rodila kćer, i to upravo na rođendan časne sestre koja je molila za mojega sina. Vjerujem da je to Božji potpis.

»Suprug mi se vratio!«

Imala sam dobar brak. Barem sam tako mislila do jednoga popodneva kad mi je suprug rekao da ima drugu i da napušta mene i djecu.

Bila sam u šoku od toga priznanja i dok sam dolazila sebi, on je već spakirao svoje stvari i otišao. Prvo sam pošla potražiti gdje bih se mogla obratiti za molitvu. I našla sam stranicu o katoličkim svjedočanstvima. Tamo sam napisala svoju situaciju i zamolila da se mole za nas. Oni su mi rekli da imaju inicijativu za ozdravljenje bračne ljubavi, u koju sam se upisala.

Poslali su mi relikviju i sličicu te sam se počela moliti svetoj Maravillas od Isusa da se moj suprug vrati kući.

Svaki sam petak molila s njima u inicijativi iako je moj suprug prekinuo svaki kontakt i sa mnom i s djecom.

Blokirao nas je na mobitelu i društvenim mrežama. Kako živimo u selu, brzo sam doznala s kojom je ženom počeo živjeti.

Bilo mi je užasno teško, molila sam svetu Maravillas i vjerovala da će se vratiti. Nakon gotovo godinu dana bez ikakva je kontakta na Badnju večer došao kući iz čista mira i rekao da je osjetio nešto; da mora doći kući. Lijepo sam ga primila bez ikakvih pitanja, razgovarali smo sat vremena i on je otišao. Sutra, na Božić, došao je kući i donio svoje stvari.

Mojoj sreći nije bilo kraja; djeca su ga izgrlila i izljubila.

Toga je dana naš brak doživio veliku obnovu jer smo oboje bili novi ljudi i supružnici puni razumijevanja i bliskosti.

Nikad prije nismo imali tako čvrst i stabilan brak.

Zahvaljujući svetoj Maravillas, sve sam oprostila i uživam u našoj ljubavi i obitelji.

I dalje se molim sv. Maravillas i zahvalna sam joj na svemu.

Ozdravljenje ljubljenoga djeteta

Majka sam sina koji ima Downov sindrom i Chronovu bolest. Moj je sin od rođenja stalno po bolnicama te uz Downov sindrom ima još raznih dijagnoza. Bio je na teškim lijekovima bez kojih nije funkcionirao.

Od silnih lijekova imao je razne nuspojave, stanje je bilo kritično. Kao majka stalno sam strahovala za njegov život jer smo ga nekoliko puta i oživljavali.

Ono što sam prolazila sa svojim sinom bio je pravi križni put.

Bila sam umorna i iscrpljenja od bolnica i svega što sam prolazila na putu ozdravljenja. Godine 2020. čula sam za molitvenu inicijativu »ozdravljenje ljubljenoga djeteta« te sam upisala svojega sina Leopolda. Ubrzo sam od Zaklade dobila relikviju sv. Maravillas od Isusa, za koju do tada nikad nisam čula.

Počela sam se utjecati svetici za pomoć te se vrlo brzo zdravstveno stanje moga sina počelo mijenjati nabolje.

Nakon nekoliko mjeseci skinuli smo ga s jakih lijekova bez kojih do tada nije mogao te s velikom zahvalnošću svjedočim da od 2020. godine moj sin nije ni jedan put bio u bolnici.

Sveta Maravillas od Isusa postala je moja najdraža svetica uz sv. Josipa i zaštitnica je moje obitelji.

Draga sveta Maravillas, hvala ti za sve uslišane molitve.

Ivanka Glasnović

Od Meksika preko Međugorja do Španjolske

Prošle godine krajem studenoga moja prijateljica iz Meksika, koja se brinula o svojoj jednogodišnjoj nećakinji, rekla mi je da je mala Alondra bolesna i da nešto nije u redu. Za nekoliko dana doznali su da ima vrlo agresivan oblik leukemije. Kako oni nisu pobožni, pitala sam za dopuštenje da molimo za nju te potaknula na molitvu sve koje znam da će moliti. Također sam se sjetila da sestre bosonoge karmelićanke mole za takve teške slučajeve i baš mi je sličnu priču ispričala prijateljica kad smo se toga ljeta prije srele u Međugorju, o ozdravljenju djeteta od leukemije za koje su sestre molile. Pitala sam svoju prijateljicu puno ime djeteta s nakanom da pošaljemo sestrama u Španjolsku. Tako je i bilo. Već 1. prosinca 2022. poslala sam detalje, koji su proslijeđeni sestrama. Već sam bila na to i zaboravila, Alondra je prolazila teško i dugo liječenje. Svaki put bila je sve slabija. Nakon Uskrsa 2023. dobila sam vijest da ide nabolje i da će biti sve u redu. U svibnju je primila zadnju kemoterapiju i otpuštena je kao zdravo dijete. Kako se i sama dosta utječem sv. Maravillas od Isusa, ona me sama u molitvi podsjetila na to da sam pozvala na molitvu za malu Alondru i da su sestre izmolile ozdravljenje.

Nadam se će ovo kratko svjedočanstvo potaknuti mnoge da se obrate sv. Maravillas od Isusa u svojim potrebama. Sama mogu potvrditi mnoga osobna uslišanja, pogotovo molitvom devetnice sv. Maravillas od Isusa.