ZARUČNICI KORAK PO KORAK »DO OLTARA« Kako se možemo vjenčati u župi koja nije naša?

Foto: Shutterstock

Molila bih samo kratak odgovor. Budući da je meni i mom zaručniku potrebna dozvola za vjenčanje izvan vlastite župe, zanima nas plaća li se za izdavanje navedene dozvole taksa?

Čitateljica

Hvala Vam na pitanju koje ćemo iskoristiti za širi odgovor koji biste mogli naći i na većini ažuriranih župnih internetskih stranica ili portala, tamo gdje se govori o pripremi za sakrament ženidbe. Isto tako, naša je Hrvatska biskupska konferencija objavila »Direktorij za obiteljski pastoral Crkve u Hrvatskoj« i ako ga možete uzeti u ruke sa svojim zaručnikom, sigurno će Vam biti od velike koristi.

No prvo kratak odgovor za koji ste zamolili. Dakle, ako ste s područja Zagrebačke nadbiskupije, prema odredbi Nadbiskupskoga duhovnoga stola taksa za Otpusnicu (Vi pišete dozvolu) iznosi 250 kuna. Ipak, da bismo i drugima dali nešto širi, a praktičan odgovor, evo nekoliko smjernica i uputa svima koji žele sklopiti sakrament braka u Katoličkoj Crkvi. Naime, prema spomenutom »Direktoriju« crkveno djelovanje za brak i obitelj »zahtijeva uspostavu cjelovitoga pastoralnoga djelovanja u svakoj crkvenoj zajednici, a brak i obitelj u njemu moraju imati središnje mjesto«. Općenito govoreći, da biste mogli sklopiti sakrament ženidbe, javite se župniku zaručnice ili zaručnika (i to oboje), već prema tome u kojoj župi živite, kako bi župnik proveo postupak za ženidbu. Radi dogovora biste se župniku trebali javiti oko tri mjeseca prije nego što ste se nakanili vjenčati. Isto tako, da biste se što bolje pripravili za život u braku, zajedno trebate pohoditi zaručnički tečaj koji je uobičajeno, prema odredbama naših (nad)biskupa, obvezan i organizira se prema najavljenim rasporedima s kojima će vas upoznati župnik. Na kraju tečaja dobiva se potvrda o polaženju tečaja koju zaručnici odnose župniku koji ih priprema za vjenčanje. Preporučuje se da se zaručnički tečaj obavi što ranije, pa i godinu dana prije vjenčanja, kako biste pred vjenčanje bili slobodniji ishoditi sve potrebne crkvene i državne dokumente, kako biste proveli postupak za vjenčanje, kako bi se na vrijeme proveli ozivi na misama prema mjestu stanovanja, kako biste imali vremena i za probu obreda ženidbe, a tu je i cijeli niz obveza koje vas očekuju u vezi sa slavljem.

Župniku/svećeniku koji zaručnike priprema za ženidbu treba donijeti krsni list iz župe u kojoj su zaručnica i zaručnik kršteni (svatko za sebe), na kojem piše da su slobodni, tj. da nisu crkveno vjenčani i da mogu sklopiti sakrament ženidbe. Da ne bude zabune: krsni list ujedno služi kao slobodni list. Dakako, ako su zaručnici kršteni u župi u kojoj se pripremaju za sakrament ženidbe, ne će morati donijeti krsni list jer se svi podatci – i o krštenju i o slobodnom stanju – nalaze u župnoj Matici krštenih. Premda izgleda banalno, mora se voditi računa i o tome da krsni list vrijedi, to jest da ne smije biti stariji od šest mjeseci. Zaručnici iz Matičnoga ureda trebaju donijeti potvrdu o ispunjavanju pretpostavka za sklapanje braka u vjerskom obliku, a ta potvrda vrijedi tri mjeseca. Ako netko od zaručnika još nije primio sakrament potvrde ili krizme, može sklopiti sakrament ženidbe, ali svećenik će pri tome upozoriti da se ubuduće – bez sakramenta krizme – ne može biti kum na krštenju ni na potvrdi jer to zahtijeva Zakonik kanonskoga prava. Zato se toplo preporučuje da oni koji nisu krizmani pristupe sakramentu krizme, po mogućnosti prije sklapanja sakramenta ženidbe. Ako to nije moguće, nakon ženidbe, u dogovoru sa župnikom, treba obaviti pripremu kako bi se taj sakrament mogao primiti. Detalje svakomu nepotvrđenomu objašnjava župnik ili svećenik koji ga priprema za slavlje sakramenta ženidbe, ističući ponajprije još jednom da je to važno zbog mogućnosti punoga sudjelovanja u životu crkvene zajednice, posebno zbog kumovanja na krštenju i krizmi.

Dobro je dogovoriti se i o doličnom ponašanju

Svećenici koji pripremaju zaručnike za slavlje sakramenta ženidbe uobičajeno dogovore da zaručnici dan prije vjenčanja dođu na probu i da zajednički »prođu« obred vjenčanja te na misu i ispovijed kako bi se pod misom i pričestili. Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu odredio je da je taksa za vjenčanje 300 kuna.

Oni koji se ne žele vjenčati u župi zaručnice (što je najčešće) ili zaručnika, nego u drugoj župi, svećeniku/župniku koji ih priprema za ženidbu izražavaju svoju želju gdje se žele vjenčati. Zatim odlaze župniku župe u kojoj se žele vjenčati i pitaju ga može li ih vjenčati u svojoj župi. Tek ako župnik pozitivno odgovori i prihvati taj prijedlog i molbu, zaručnica i zaručnik svoga župnika (koji je proveo postupak za ženidbu) zamole da im dade otpusnicu za vjenčanje, koju odnose župniku župe u kojoj se žele vjenčati, o čemu Vi pitate. Kao što smo napisali, taksa za otpusnicu iznosi 250 kuna. No ako zaručnike za ženidbu želi pripremiti župnik župe u kojoj se kane vjenčati, to jest ako on želi provesti postupak za ženidbu, taj župnik mora dobiti dozvolu župnika zaručnice i župnika zaručnika (riječ je o dvije odvojene dozvole ako zaručnici ne žive na području iste župe). Zaručnici isto tako župnika župe u kojoj se kane vjenčati moraju pitati u koji matični ured trebaju otići po potvrdu o ispunjenju pretpostavaka za sklapanje braka u vjerskom obliku te mu potom tu potvrdu i odnijeti. A onda će sa svećenikom vjenčateljem dogovoriti i druge praktične detalje povezane uz kićenje i urešavanje crkve, sviranje i pjevanje na obredu vjenčanja, odijevanje, »popularni« izlazak iz crkve nakon vjenčanja i prije svega o doličnom ponašanju kakvo dolikuje tomu uzvišenomu sakramentalnomu činu koji svaki bračni par nosi u svom srcu cijeli život.

IZVORGlas Koncila br. 14/2019.
Prethodni članakEMINA DABO HUNJAK, VODITELJICA MOLITVENE ZAJEDNICE »SV. MARKO KRIŽEVČANIN« I »KATOLIČKA INFLUENCERICA« »Kršćanima je mjesto u svim porama društva i laž je kada se pokušava tvrditi drugačije«
Sljedeći članakKANADSKA STUDIJA – SVJETSKO UPOZORENJE Kancerogeni herbicid u medu