ZAŠTO BATMAN NOSI MASKU Junak za cijelu obitelj

»Lego Batman film« (The LEGO Batman Movie); obiteljski animirani film; redatelj: Chris McKay; glasovi: Alen Liverić/Will Arnett, Damir Martinović/Zack Galifianakis, Iva Mihalić/Rosario Dawson, Mladen Vasary/Ralph Fiennes

Nakon što se 2014. godine pojavio »Lego film« s računalno animiranim lego-kockicama i figuricama, djeci tako omiljenima, ali i odraslima, sada je u kina stigao »Lego Batman film«, još bolji od prvoga. Naravno, opet su posrijedi lego-kockice i figurice superjunaka Batmana i njegove družine. Prikazuje se sinkroniziran na hrvatskom jeziku u 2D i 3D formatu, ali i u originalnoj engleskoj verziji u 2D-u s podnaslovima, što je zanimljivije za odrasle.

No u svakom slučaju film je dobra obiteljska zabava u kojoj će uživati i mali i veliki gledatelji. Vrlo je dinamičan, brzoga tempa, i blještavih i tamnih boja, s efektnom glazbenom pozadinom i dosta humora. Ima puno dosjetki te ironijskih i autoironijskih dijaloga i aluzija na mnoge superjunake, Marvelove i Lige prvaka DC Comicsa, te studio Warner Bros., što će prepoznati odrasli i što će im biti zanimljivo.

Jasno, Batman (Alen Liverić/Will Arnett) opet spašava Gotham City. Uz njega su Alfred, Robin, Batgirl – Barbara Gordon, te protivnik Joker. Mnogo je akcija, pa i nasilja, no kako je vidljivo da su posrijedi lego-figurice, to vjerojatno ne će izazvati strah u mlađe djece.

No »Lego Batman film« ima vrlo bitnu temu i pouku o važnosti obitelji, privrženosti i bliskosti u njoj. Nažalost, Batman kao Bruce Wayne ima bolnu prošlost koja mu je uzrokovala strah od bliskosti i bijeg u osamu te navlačenje crne maske čovjeka šišmiša pod kojom se bori protiv zločinaca. Uz nagovor i pomoć vjernoga sobara Alfreda i dobrodušnoga pomoćnika i posinka Robina, sve se okrene na dobro…

No serijal računalno animiranih legića i takvih figurica nastavlja se. Već na jesen stiže »Lego Ninjago film«.