FILM »LAV« Dirljiva, topla i snažna drama

»Lav« (Lion); drama; redatelj: Garth David; glume: Sunny Pawar, Dev Patel, Nicole Kidman, David Wenham

Australsko-američko-britanski film »Lav« iznimno je dirljiva, topla i snažna drama. Ima šest oskarovskih nominacija, i to za najbolji film, prilagođeni scenarij, fotografiju, glazbu te dvije za sporedne uloge, Dev Patel i Nicole Kidman. Od već osvojenih nagrada valja izdvojiti nagradu Američkoga udruženja redatelja Garthu Davidu kao najboljemu redatelju za prvi dugometražni film. Temelji se na nevjerojatnom istinitom događaju opisanom u autobiografskoj knjizi »A Long Way Home« Sarooa Brierleyja.

Filmom se ističe važnost posvajanja djece, ljubav posvojitelja prema njima te se zauzima za pomoć djeci u Indiji jer ih ondje nestane oko 80 000 svake godine.

U drugom dijelu filma Saroo je odrastao mladić (Patel), sretan i voljen u australskoj obitelji. Nakon susreta sa skupinom indijskih studenata odlučuje potražiti svoju prvu, biološku, indijsku obitelj.

Riječ je o petogodišnjem dječaku Saroou koji s majkom i starijim bratom živi u siromašnom dijelu Indije. Inzistira da bratu pomogne u traženju posla, ali tijekom noći zaspi u vlaku koji ga odveze na sasvim drugi kraj Indije, u Kalkutu, gdje je i drugi jezik. Izvrsno ga je utjelovio simpatičan dječak Sunny Pawar koji se posve uživio u ulogu. Prva polovica filma, posebno kvalitetno snimljena i kadrirana, prikazuje njegovu hrabrost, snalaženje i teško preživljavanje, boravak u sirotištu, opasnost od prodaje djece, sve dok ga nije posvojila australska obitelj, Sue (Kidman) i John (Wenham) Brierley.

U drugom dijelu filma Saroo je odrastao mladić (Patel), sretan i voljen u australskoj obitelji. Nakon susreta sa skupinom indijskih studenata odlučuje potražiti svoju prvu, biološku, indijsku obitelj. U magli sjećanja pomaže mu suvremena tehnologija. Preko Google Eartha pronalazi svoje mjesto i kreće na dalek put u potragu za majkom i bratom…

Film je snimljen u izvornim mjestima u Indiji i Australiji. Na kraju se objašnjava zašto se film zove »Lav«, a na odjavnoj špici vide se snimke stvarnih ljudi i junaka filma.