TRAUMATIČNA PRIJATELJSKA USLUGA Uragan na pučini

Podivljalo more
»Podivljalo more« (Adrift); drama; redatelj: Baltasar Kormákur; glume: Shailene Woodley, Sam Claflin, Jeffrey Thomas

Solidnu dramu temeljenu na istinitu događaju i prema autobiografskoj knjizi Tami Oldham Achcraft »Crveno nebo u žalosti: istinita priča o ljubavi, gubitku i preživljavanju na otvorenom moru« (slobodan hrvatski prijevod engleskoga izvornika) ekranizirao je vrstan islandski redatelj Baltasar Kormákur u američko-islandskom filmu »Podivljalo more«. On se već istaknuo kao redatelj filmova u kojima je krajnja borba za život, gotovo filmovima katastrofe, kao što su »Dubina« i »Everest«. Sada je, osim nesmiljene borbe nakon uragana na otvorenom moru, to i pustolovina života, ali i romanca koja otkriva prvu pravu zaljubljenost i ljubav.

Na Tahitiju se susreću slučajno mlada djevojka Tami iz San Diega u Californiji i malo stariji mladić, Britanac Richard, također strastveni pomorac. Nakon upoznavanja, zbližavanja i zaljubljivanja zaručuju se te im se pruža jedinstvena prilika. Richardov britanski prijatelj Peter (Thomas) zamolio ih je da njegov brod, veću jedrilicu, odvezu upravo u San Diego.

Glavne uloge tumače Shailene Woodley (Tami) i Sam Claflin (Richard), poznati po filmovima za mlade, koji su prenijeli i snažne osjećaje i hrabrost stvarnih protagonista, velikih pustolova, zaljubljenika u jedrenje. Posebno je uspješna kamera trostrukoga oskarovca Roberta Richardsona koja donosi fascinantne prizore s mora te montaža oskarovca Johna Gilberta koja daje dinamiku, ritam i tempo filmu, prikazujući naizmjence događaje iz tadašnje sadašnjosti i prošlosti, kao i razmišljanja i halucinacije zbog morske bolesti. Atmosferičnu glazbenu podlogu skladao je Volker Bertelmann.

Radnja vrlo zahtjevnoga filma događa se 1983. godine. Na Tahitiju se susreću slučajno mlada djevojka Tami iz San Diega u Californiji, zaljubljenica u more i jedrenje, i malo stariji mladić, Britanac Richard, također strastveni pomorac. Nakon upoznavanja, zbližavanja i zaljubljivanja zaručuju se te im se pruža jedinstvena prilika. Richardov britanski prijatelj Peter (Thomas) zamolio ih je da njegov brod, veću jedrilicu, odvezu upravo u San Diego. Radosno su to prihvatili i otisnuli se na pučinu. Nisu znali što ih čeka, te da će Tami provesti 41 dan na otvorenom moru nakon nezapamćeno jakoga uragana, želeći preživjeti…