BAJKOVITA POUKA Sestrinska ljubav

Široko i kraljevstvo vjetrova
»Široko i kraljevstvo vjetrova« (Sirocco et le royaume des courants d’air / Sirocco and the Kingdom of the Winds); obiteljski, animirani film; redatelj: Benoît Chieux; glasovi: Pierre Lognay, Maryne Bertieaux, Louďse Charpentier

Ovogodišnji Animafest Zagreb – Svjetski festival animiranoga filma održava se od 3. do 8. lipnja. Donosi, kao i uvijek, mnogo filmova za sve uzraste, kratkih i dugih, u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima.

U dugometražnoj je konkurenciji šest filmova, od kojih su dva za djecu i obitelji: francusko-talijanski »Linda želi pile!«, dobitnik nagrade »Cristal« na festivalu u Annecyju, i francusko-belgijski »Široko i kraljevstvo vjetrova«, koji je ondje nagradila publika. Još su dva češka dugometražna obiteljska filma izvan natjecanja, a sve počinje Oscarom nagrađenim japanskim filmom »Dječak i čaplja« uoči festivala.

»Široko i kraljevstvo vjetrova« bajkovit je i maštovit film koji otvara vrata likovima u nestvaran svijet u kojem će oni biti preoblikovani u životinjska stvorenja pa ondje doživljavati pustolovinu i rješavati zaprjeke da bi se vratili u svoj svijet. Film je jako lijepo oslikan pastelnim bojama, dobro animiran, a prati ga prekrasna orkestralna glazba.

Riječ je o povezanosti sestara: djevojčicâ Carmen i Juliette te odraslih Agnes i Selme, i o sestrinskoj ljubavi koja je jaka i nesalomljiva. No tu je i bol zbog gubitka bliske osobe. Način liječenja tuge jest pisanje i čitanje maštovitih priča, što čini Agnes. Tako je njezina bajka »Kraljevstvo vjetrova«, koju vole sestre Carmen i Juliette, otvorila vrata u maštovit svijet u kojem će upoznati pjevačicu Selmu i čarobnjaka Široka, koji pak ima i svojih problema…