ZDRAVA ZAČINSKA BILJKA Čubar u kulinarstvu i narodnoj medicini

Čubar (Satureja hortensis, lat.)
Foto: Shutterstock

Čubar (Satureja hortensis, lat.) začinska je biljka s izraženim antimikrobnim, probavnim i antioksidativnim svojstvima. Njegova primjena u fitoterapiji najčešće je vezana uz probavne smetnje, a suvremena istraživanja potvrđuju njegov potencijal i u antimikrobnoj terapiji. U proizvodima dobivenim od čubra (ekstrakti i eterično ulje) dominiraju hlapljiva ulja, fenolni spojevi, flavonoidi, tanini, steroidi, kiseline, gume, sluz i pirokateholi.

U fitoterapiji se primjenjuje u liječenju proljeva te kod spazmolitičkoga djelovanja na gastrointestinalni trakt (ublažava želudčane i crijevne grčeve) te smanjuje podražaj na povraćanje. U prehrani se čubar najčešće upotrebljava kao začin u jelima od mahunarki (grah, leća, grašak) jer osim što poboljšava organoleptička svojstva jela, pridonosi i smanjenju nadutosti i neugodnih plinova koje mahunarke često izazivaju. Odlično se slaže i s varivima od kelja te drugim povrtnim jelima, gdje poboljšava okus i čini obrok probavljivijim. Osim u kulinarstvu i fitoterapiji, čubar je cijenjen i u aromaterapiji zbog ugodna, topla mirisa i blagotvorna učinka na raspoloženje.

Dobro je znati…

• Na tržištu se čubar uglavnom pojavljuje u obliku suhoga začina ili čaja, a eterično se ulje češće rabi u aromaterapiji.
• Čaj od čubra djeluje blagotvorno na dišni sustav – smiruje kašalj i pridonosi lakšemu iskašljavanju.
• Čaj od čubra djeluje blago osvježavajuće i umanjuje osjećaj žeđi, a u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem ponekad se upotrebljava kao potporna terapija kod dijabetesa. Ipak, nuždan je oprez jer se smije primjenjivati samo u strogo ograničenim količinama.
• Osobe osjetljive na biljke iz porodice usnjača (Lamiaceae), poput origana, majčine dušice i metvice, trebale bi izbjegavati upotrebu čubra.
• Čaj od čubra ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.