IZVOR OMEGA-3, A NIJE NI RIBA NI ALGA Ljekoviti, mesnati listovi tušta

Foto: Shutterstock | Tušt

Tušt (Portulaca oleracea, lat.) ili portulak samonikla je biljka čiji su listovi, stabljika i cvjetovi jestivi i ljekoviti. Ipak, najveća je ljekovitost tušta u njegovim listovima koji su ukusni i mesnati. Oni sadrže veliku količinu omega-3 masnih kiselina, i to najviše alfa-linolenske kiseline. Zato posebno djeluje na jačanje imunosnoga i srčano-žilnoga sustava te na taj način sprječava brojne bolesti. Omega-3 masne kiseline učinkovite su u jačanju stijenka krvnih žila i smanjenju masnoća u krvi, što sve utječe na smanjenje rizika od srčano-žilnih bolesti. Osim toga, tušt sadrži fenilalanin, triptofan i biofenole koji su učinkoviti u vezivanju slobodnih radikala (štetnih tvari) u organizmu i time štite od mnogobrojnih bolesti. U narodnoj medicini tušt se upotrebljava kao čistač krvi i diuretik, protiv proljetnoga umora, kašlja i temperature te kod probavnih teškoća žgaravice, gastritisa i opstipacije (zatvora stolice).

  • Jedna šalica listova tušta sadrži 25-30 mg vitamina C, što je oko 20 % preporučenoga dnevnoga unosa.
  • Tušt sadrži 0,01 mg/g EPA omega-3 masne kiseline, koja je uglavnom prisutna u ribi i nekim algama.
  • Zbog sadržaja oksalatne kiseline osobe koje imaju bubrežni kamenac te osobe koje pate od reume ili gihta trebale bi izbjegavati tušt.
  • Tušt ima protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju i sprječava stvaranje ugrušaka u krvnim žilama.
  • Tušt je odličan izvor minerala kalcija, magnezija, kalija, željeza, fosfora, mangana, bakra, folata i selena. Sadrži i melatonin, hormon koji regulira san i ciklus buđenja.