MALI CVIJET S LJEKOVITIM MOĆIMA Steža poznata po blagotvornim učincima

Foto: Shutterstock | Steža Potentilla Anserina

Steža (Potentilla anserina, lat.) poznata je po svojim blagotvornim učincima na smanjenje grčeva u želudcu i crijevima, menstrualnih bolova te općenito bolova u trbuhu te grčeva u mišićima i listovima u nozi. Zbog toga se ova biljka prerađuje u mnoge dodatke prehrani i farmaceutske pripravke. Osim toga, steža je i hemostatik (djeluje na zaustavljanje krvarenja). Stoga se jaka infuzija ove biljke upotrebljava izvana, kao oblog za hemoroide koji krvare, a biljni se čaj uzima kao lijek.

Steža sadrži trijeslovine (17-20 posto tanina, 20-30 posto flobatanina) zbog čega djeluju stežuće na tkivo (zato i biljka nosi ime steža). Iz toga razloga mladi izdanci i gomolji kuhani kao povrće ili u obliku čaja upotrebljavaju se za liječenje proljeva. Čaj od biljke učinkovito je sredstvo za grgljanje kod upale grla i zubnoga mesa, kao i kod konjunktivitisa, a zapaženo je i ljekovito djelovanje čaja kod upalnih stanja mjehura i bubrega.

  • Svježe zgnječeni list steže u narodu se upotrebljava kao prva pomoć kod modrica i bolnih mjesta od udaraca jer umiruje bol.
  • Čaj od steže u dobroj je kombinaciji s kamilicom, stolisnikom, matičnjakom i metvicom.
  • Čaj od steže u kozmetici se primjenjuje kao tonik te kao sredstvo za uklanjanje pjega, mrlja i prištića te za obnavljanje tena nakon opeklina od sunca.
  • Tinktura od steže potiče bolji rad organa i jača organizam pa se preporučuje slabim i starijim osobama.
  • Steža se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci.