MIRIS KOJI LIJEČI Snaga u eteričnom ulju obične borovice

Foto: Shutterstock

Obična borovica (lat. Juniperus communis) grm je iz kojega se za lijek sabiru plodovi, iglice, vrhovi grančica i drvo. Njezina je ljekovitost u bogatu sadržaju eteričnih ulja u kojem se nalazi više od 50 vrsta različitih spojeva terpena. Najveći postotak tih spojeva (oko 80 %) sačinjava alfa-pinen i beta-pinen, od kojih ulje ima specifičan terpentinski miris. Eterično ulje djeluje antiseptički i pridonosi lakšemu iskašljavanju sluzi pa su preparati borovice čest sastojak pripravaka protiv upala dišnoga sustava. U narodu je poznat sirup od mladih vrhova borovice jer je učinkovit kod suhoga i produktivnoga kašlja, hripavca, bronhitisa te općenito kod prehlade, sklonosti infekciji i raznih komplikacija dišnih putova. Eterično ulje djeluje i na prokrvljenost sluznica pa se upotrebljava kod migrena i glavobolja, kao i kod umora i reumatskih tegoba. Zbog djelovanja na prokrvljenost trbušnih organa preparati borovice djeluju na regulaciju rada probavnih žlijezda, ali i smanjenje menstrualnih bolova.

  • U borovice ima od 1 do 2,5 posto eteričnoga ulja.
  • Karakteristika kore borovice je bogat sadržaj smola, saponina i tanina pa se zbog toga često rabi u aromaterapiji.
  • Vanjska upotreba ulja od borovice kod reumatskih bolesti poboljšava prokrvljenost tkiva.
  • Bobice borovice u sebi sadrže smolu, tanin, vosak, organske kiseline i njihove soli, kao i brojne minerale, posebno kalcij, kalij, mangan i sumpor, a u 100 grama mladih izdanaka nalazi se 97 miligrama vitamina C.
  • Treba biti oprezan s upotrebom eteričnoga ulja borovice jer njegova učestala upotreba može dovesti do nadraživanja bubrega.
  • Eterično ulje borovice ne smiju upotrebljavati trudnice jer može dovesti do kontrakcija maternice.