MNOŠTVO BLAGOTVORNIH PRIMJENA Univerzalni narodni lijek – kamilica

Foto: Shutterstock

Kamilica (Matricaria chamomilla) među najpoznatijim je ljekovitim biljkama u hrvatskom narodu. Njezina je primjena široka, a može se rabiti kao čaj, za ispiranje, grgljanje, inhalacije i parenje te za pripremu obloga.

Cvat kamilice

Zbog raznovrsnoga farmakološkoga djelovanja koje potječe od mnogobrojnih aktivnih komponenti kamilica je poznata kao »univerzalni lijek« i može poslužiti kao blagi antiseptik, bakteriostatik, baktericid, fungicid i sedativ, a posjeduje i velike količine antioksidansa. U cvatu kamilice identificirano je više od 120 kemijskih sastojaka, sekundarnih metabolita, uključujući 28 terpenoida, 36 flavonoida i 52 spoja s potencijalnim farmaceutskim djelovanjem. 

Široka primjena

Najpoznatiji flavonoid u kamilici je kamazulen koji osim što daje plavo-zelenu boju eteričnomu ulju, djeluje i na smanjenje upale. U narodu je čaj od kamilice u širokoj primjeni za smirenje grčeva, nelagode u želudcu i proljeva, smanjenje raznih upala u tijelu, obnavljanje tkiva kod opekotina, ojedina, rana i crvenila te za ispiranje očiju, ušiju, nosa, usta, spolnih organa, ali i za inhalacije kod bolesti dišnih putova.

  • Cvjetne glavice kamilice sadrže polifenol apigenin koji je dobar spazmolitik (djeluje protiv grčeva), a potvrđeno je i njegovo antioksidativno i protutumorsko djelovanje.
  • Eterično ulje kamilice djeluje smirujuće i podiže razinu aminokiseline glicina u tijelu koja opušta živce i mišiće.
  • Kamilica je jedna od najpoznatijih biljaka za njegu kože. Kamazulen sprječava gubitak vlage pa se zbog toga upotrebljava u njezi kože, posebno seboroične, atopijskoga dermatitisa, psorijaze i akni. Nadalje, á-bisabolol i ciklički eteri imaju znatna antimikrobna svojstva, a umbeliferon fungistatična, no postoji još niz spojeva koji djeluju smirujuće na upale kože i sluznice.
  • Ne preporučuje se uzimati kamilicu ako se upotrebljavaju homeopatski lijekovi jer kamilica blokira njihovu apsorpciju.
  • Iako nisu opisane nuspojave kamilice (osim u osoba koje imaju alergiju ili preosjetljivost na kamilicu), veća količina čaja i jak čaj od kamilice mogu izazvati mučninu.