ŽENSKI PORTAL S KATOLIČKIM DUHOM »ŽENA VRSNA« Stranice uređuje deset majka sa 39 djece

Uvidjevši da u Hrvatskoj vjernicama nedostaje mjesto u internetskom svemrežju gdje mogu podijeliti pitanja, dvojbe i razmišljanja, po uzoru na američke blogerice pokrenuta je prije tri godine privatna grupa na društvenoj mreži koja je ubrzo prerasla dimenzije zatvorene skupine prijateljica te je pokrenut prvi portal za katoličke žene koji slavi prvu obljetnicu djelovanja. Otvoren je, naime, na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije 8. rujna 2016. kada su u Facebook-grupi imali 3500 članica koje su činile bazu novopokrenutoga portala pod nazivom »Žena vrsna«, a ovih su dana s prvim rođendanom pokrenuli i jednu novost u vjerskom medijskom prostoru. Svakoga tjedna glavna urednica i njezin suprug pripremaju podcast »Savez ljubavi«, kratku audioemisiju o tematici braka i obitelji i imaju izvrstan odjek.

Odgovor na potrebe i želje

Zadovoljne odazivom čitatelja koji prate njihov portal, članice uredništva, dvanaest žena, od kojih je njih deset u braku, govore da u svakom kvartalu ove godine udvostručuju broj posjeta. Koja je tajna uspjeha takvoga portala, koji su sadržaji najčitaniji i kako je došlo do pokretanja specijalizirane internetske stranice – pitanja su koja smo postavili glavnoj urednici Katarini Matijaci (36), župljanki iz Kaštel-Lukšića. »Naš portal većinom čitaju žene, no primjećujemo sve veći interes muškaraca. Često nam pristižu poruke i e-mailovi ohrabrenja i zahvale. Ovakav je portal zaista bio potreban u vjerskom medijskom prostoru. Najviše nas vesele svjedočanstva čitateljica kojima naše poruke i tekstovi pomažu mijenjati život nabolje. Takva su nam svjedočanstva uvijek vjetar u leđa i daju novi polet u radu«, kaže sugovornica na početku razgovora.

»Područje koje pokrivamo jako je široko: žene imaju želju i potrebu za konkretnim savjetima, receptima i idejama koje mogu nalaziti u njima prirodnom vjerskom ambijentu. To je bio prvi poticaj da razmišljamo o ženskom katoličkom portalu. Mi smo prije svega odgovor na potrebe i želje, a ne nametnuta tvorba«, kaže urednica Katarina Matijaca.

Iako u potpisu portala stoji da je riječ o prvom hrvatskom portalu za katoličke žene, cilj im je biti ženski portal s katoličkim duhom te svojim tekstovima pisati ne samo o duhovnim stvarnostima, nego i svakodnevnim temama koje sagledavaju iz katoličke perspektive. »Žene, čini se, puno čitaju. Može se primijetiti trend sekularnih medija koji jedan za drugim otvaraju svoje potportale za žene. Oni to rade ponajprije da bi privukli ili zadržali čitatelje na svojoj stranici. Međutim, postoji i nuspojava. Katolkinje su suočene s poplavom savjeta koji nisu u duhu vjere. Smatramo da vjera nije ukras ili prilog životu, nego njegov bitan sastojak koji prožima sve aspekte života. Zato je područje koje pokrivamo jako široko: bavimo se svim područjima u kojima je ženska ruka potrebna, a ponekad i nezamjenjiva. U razgovoru s mnogim ženama uočile smo da imaju želju i potrebu da i konkretne savjete, recepte i ideje mogu nalaziti u njima prirodnom vjerskom ambijentu. To je bio prvi poticaj da razmišljamo o ženskom katoličkom portalu. Mi smo prije svega odgovor na potrebe i želje, a ne nametnuta tvorba«, svjedoči majka sedmero djece i glavna urednica portala Katarina Matijaca.

Posebno čitani savjeti iz domaćinstva

Njihovo je poslanje vratiti ženama slobodu koju im je radikalni feminizam oduzeo, a osnovna poruka koju portal »Žena vrsna« želi prenijeti kroz teme braka, odgoja i brige za dom sažima se u rečenici: »Neizmjerno ste dragocjene upravo zato što ste žene.« U svojoj zadaći oblikovanja tekstova za portal prije svega nastoje osluškivati potrebe čitateljica i čitatelja. Glavna urednica Matijaca daje odgovor na pitanje kakve tekstove najčešće objavljuju i odakle im dolaze ideje za priloge: »Kad uočimo ranu, tražimo lijek. To je osnovna nit vodilja u odabiru sadržaja. U tom smislu ako naiđemo na neki zaista dobar tekst na engleskom jeziku, radije ćemo ga prevesti nego ‘izmišljati toplu vodu’. Nikada ne prenosimo s drugih portala na hrvatskom jeziku jer nastojimo ponuditi upravo one sadržaje koji još nisu dostupni. Jako smo zadovoljne što imamo sve više autorskih tekstova. Najčitaniji su članci s područja braka, posebno komunikacije i spolnosti. Također su jako omiljena svjedočanstva i članci s konkretnim savjetima iz područja domaćinstva.«

»Jedan svećenik mi je rekao: ‘Kad god je Bog htio postići nemoguće, birao je žene.’ Mislite da je to zato što se žene dobro ističu i guraju u prvi plan? Ne, upravo zato što je svojstvo žene vjerovati i ljubiti do samoprijegora«, posvjedočila glavna urednica portala.

Rad cijeloga portala organiziran je volonterski: počevši od uredništva i tehničke podrške pa do prevoditelja, a ako se pribroje i stručni suradnici, njihov se broj popne do pedesetak suradnika. Uvijek nastoje za svako područje dobiti priloge i savjete stručnjaka, pa među suradnicima izdvajaju teologa i filozofa dr. Ivana Zelića za teološka pitanja i dr. Irenu Zakariju-Grković, stručnjakinju za dojenje. »Suradnici nisu samo žene. Imamo nekoliko prevoditelja, kolumnista Rajka Bundala, o. Nikolu Tandaru koji nas uvijek obogati tekstovima duhovne tematike i mnoge stručne suradnike koji su muškarci. Jedino nam nedostaje duhovnik portala iako nas mnogi svećenici i redovničke zajednice prate molitvom, ohrabrenjem i savjetima. Zapravo, naši najvažniji suradnici su naši muževi. Bez njihove podrške i pomoći ne bismo ni htjele ni mogle. Volimo se šaliti izrekom: ‘Iza svake vrsne žene stoji izvrstan muž.’ Oni su naša inspiracija, oslonac i poticaj. A od prvoga dana na srcu nam je molitva«, kaže Matijaca i svjedoči da su pripreme za pokretanje portala trajale 2-3 mjeseca te su u tom poslu imale podršku divne ekipe.

Ne getoizacija, nego utočište

Kako svjedoče pokretačice katoličkoga portala za žene, za naziv portala ciljano su odabrale biblijsku sintagmu »Žena vrsna« iz knjige Mudrih izreka, jer time žele poslati poruku o svojem poslanju. Žele govoriti o ženi koja živi po Božjem zakonu, pronaći u ženi njeno izvorno poslanje, njenu nezamjenjivu vrijednost. »Jedina uistinu vrsna žena u povijesti jest Blažena Djevica Marija, sve ostale smo samo njene učenice«, kažu autorice koje pišu za portal.

U uredništvu na komentare i kritike o zapostavljenosti žena u Crkvi koji obično dolaze od onih koji Crkvu gledaju »izvana« odgovaraju kako je povijest Crkve obilježena iznimnim ženama te da treba pogledati Crkvu iznutra. »Vidjeli bi tada sadašnjost u kojoj postoje žene koje u svojim obiteljima i bez velike popularnosti odgajaju djecu koja su buduće majke, otčevi, časne sestre i svećenici. I vidjeli bi da te iste žene svojim radom i zalaganjem kako u obitelji tako i u svojoj sredini čine bolje temelje za budućnost. Velika je zabluda našega vremena da samo vidljivo vrijedi i da samo istaknut možeš mijenjati svijet. Naš portal nije getoizacija žene, nego njeno utočište. Mjesto gdje će skupiti snagu, poticaj i ohrabrenje da iziđe i bude prava Kristova ratnica u današnjem svijetu. Jedan svećenik mi je rekao: ‘Kad god je Bog htio postići nemoguće, birao je žene.’ Mislite da je to zato što se žene dobro ističu i guraju u prvi plan? Ne, upravo zato što je svojstvo žene vjerovati i ljubiti do samoprijegora«, posvjedočila je Katarina Matijaca, glavna urednica portala »Žena vrsna«.

Pravilo uredništva: prvo obitelj, pa portal
Većina urednica majke su brojne djece, pa tako u uredništvu ukupno imaju 39 djece – s ponosom govori Katarina Matijaca, majka sedmero djece koja svoj posao doživljava kao odgovor na poziv na evangelizaciju. Kako uspijeva naći vremena za novinarsko-urednički angažman? »Ni jedna od nas ne može izići i djelovati ‘na terenu’ a da ne zapostavi svoje primarno poslanje brige za obitelj. Na ovaj način možemo djelovati prema našem geslu: ‘Obitelj na prvom mjestu!’ Jako smo dobro organizirane i potrudile smo se pronaći i iskoristiti dobrobiti današnje tehnologije kako bismo trebale što manje vremena, a ipak postigle dobar rezultat. Kad dođu zahtjevne obiteljske situacije, uskačemo i pokrivamo jedna drugu. Ipak u konačnici uvijek pazimo da prvo živimo ono što pišemo. Zato kod odabira prioriteta uvijek prvo dolazi obitelj pa onda portal. Mislim da je Gospodin zadovoljan takvim poretkom jer nam u svim kriznim situacijama šalje neočekivanu pomoć. Doleti u sandučić elektroničke pošte nenadan prilog, javi se neka suradnica koja ima nešto više vremena i želi pomoći«, svjedoči glavna urednica Matijaca.