ŽITARICA KOJOJ NE TREBAJU PESTICIDI Zrno pira liječi

Pir (lat. Triticum spelta), spelta, krupnik ili dinkel, žitarica je izrazito ljekovitih sastojaka. Iako je blizak srodnik pšenici, sadrži manje glutena, koji osim toga ima drugačija svojstva od pšeničnoga glutena i zbog toga je bolje probavljiv. Pir je bogat muko-polisaharidima, koji pridonose jačanju imuniteta, te L-triptofanom koji je sastojak, tj. prekursor hormona serotonina i melatonina te zbog toga ima opuštajuće djelovanje. Zbog vrlo visoka udjela vlakana pir potiče rad crijeva i sprječava proljev, zatvor i nadutost te djeluje na smanjenje kiseline u želudcu i na obnavljanje želučane i crijevne sluznice. Zbog nižega glikemijskoga indeksa, sadržaja vitamina B skupine te topivih i netopivih vlakana, pir smanjuje osjećaj gladi, pomaže u borbi protiv pretilosti, uklanja višak kolesterola iz tijela i normalizira razinu šećera u krvi. U piru postoji čitav niz sastojaka koji potiču mehanizme protuupalnih, imunostimulirajućih, antialergijskih i antikancerogenih djelovanja u organizmu.

  • Zahvaljujući visoku udjelu željeza, pir stimulira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i poboljšava cirkulaciju. Sadrži i široku lepezu vitamina, od kojih se posebno ističu vitamini skupine B.
  • Jedina kontraindikacija za uključivanje pira u prehranu je individualna netolerancija ili alergija na njegove proteine. Iako sadrži malu količinu glutena, nije preporučljiv za upotrebu osobama s celijakijom.
  • U 100 g sirovoga pira nalazi se 14,6 g proteina sastavljenih od vrijednih aminokiselina pa se preporučuju u prehrani športaša i rekonvalescenata.
  • Lako je probavljiva žitarica pa je dobra za prehranu male djece i starijih osoba.
  • Pir ima otporno zrno i ne zahtijeva za uzgoj umjetna gnojiva ili insekticide, a uz to, tvrda ljuska štiti zrno od zagađenja iz okoline.