ŽITARICA SA ŠIROKIM LJEKOVITIM DJELOVANJEM Zob – zrno vrijedno zlata

Snimio: J. Strmečki | Zob

Zob (lat. Avena sativa) žitarica je koja uz široko ljekovito djelovanje ima iznimnu moć i na smanjenje masnoća u krvi. Zob sadrži brojne antioksidanse od kojih su najvažniji vitamin E, fitinska kiselina i fenolni spojevi. Tokotrienoli koji zajedno s tokoferolima stvaraju vitamin E koče sintezu kolesterola i tako pridonose snižavanju kolesterola, a slično djelovanje imaju i ostali spojevi poput avenantramida. Jedan od najvažnijih sastojaka u zobi jest prehrambeno vlakno ß-glukan koje je topivo u vodi i koje utječe na stvaranje postojanoga sloja (gela) koji poput fizičke barijere sprečava upijanje kolesterola. Osim toga, smanjuju upijanje glukoze iz crijeva što pomaže u regulaciji šećera u krvi. ß-glukan smatra se prirodnim aktivatorom i stimulatorom imunološkoga sustava čiju djelotvornost može povećati i do nekoliko puta. On pomaže kod upalnih procesa tako što poboljšava protok neutrofila (vrsta bijelih krvnih zrnaca – leukocita) koji sprečavaju infekciju. Dugotrajna konzumacija zobi može pomoći u terapiji povišenih masnoća u krvi, nakupljanja masnoća u krvnim žilama, šećerne bolesti i upalnih stanja.

  • ß-glukani iz zobi smanjuju razine kolesterola u krvi ako se konzumiraju u dozi od 3 g dnevno.
  • Zob je poznata korisna namirnica za mršavljenje. Bogat sadržaj topivih i netopivih vlakana u zobi pomaže u regulaciji apetita.
  • Čaj od zobi sadrži masne kiseline, glukozu, fosfor, lecitin i vitamin B1 koji su korisni za pravilan rad neurona (živčanih stanica) pa se preporučuje kod osoba koje imaju problema sa živčanim sustavom.
  • U medicinske svrhe koristi se i zelen zobi. Dokazano je da aktivne komponente zeleni zobi poboljšavaju kognitivne (spoznajne) funkcije kod starijih ljudi, što utječe na poboljšanje pamćenja
  • Zob je sigurna za upotrebu sve dok se konzumira u preporučenim dozama a kontraindicirana je samo u slučaju preosjetljivosti i u manjeg broja osoba koji boluju od celijakije.
  • Pripravci na bazi zeleni zobi ne preporučuju se djeci mlađoj od 12 godina, trudnicama i dojiljama i osobama koje upravljaju autom ili strojevima.