POMAŽE I KOD LOŠEGA ZADAHA Kopar za bolju probavu

Foto: Shutterstock | Kopar

Kopar (lat. Anethum graveolens) začin je koji zbog bogata sadržaja minerala i vitamina te fitonutrijenata monoterpena (karvon, limonen, anetofuran) i flavonoida (kemferol i vicenin) ima visoke ljekovite i nutritivne vrijednosti.

U literaturi je navedeno da kemferol štiti stanice organizma od kancerogenih toksina, smanjuje upalu kao rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti, a vicenin štiti stanice od radijacije

Monoterpeni među ostalim djeluju na neutralizaciju kancerogenih tvari, kao na primjer onih koje se nalaze u dimu cigarete, a neke su epidemiološke studije pokazale da upotreba monoterpena može pomoći u prevenciji i terapiji tumora.

U literaturi je navedeno da kemferol štiti stanice organizma od kancerogenih toksina, smanjuje upalu kao rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti, a vicenin štiti stanice od radijacije. Najljekovitiji dio kopra su plodovi, odnosno sjemenke (fructus anethi) u kojima je najveća koncentracija ljekovitih i aromatičnih sastojaka. No i listovi kopra sadrže ljekovite sastojke te se u narodu često upotrebljavaju u prehrani kao začin, ali i dodatak koji pomaže kod tegoba loše probave, grčeva i mučnine. Njegovi sastojci potiču izlučivanje žuči i probavnih sokova te peristaltiku (pokretljivost) crijeva i na taj način olakšavaju probavu i sprječavaju nastanak plinova.

  • Kopar se od davnina upotrebljava kao lijek protiv nesanice. Izaziva lučenje enzima i hormona koji imaju umirujući i uspavljujući učinak.
  • Lišće kopra sprječava infekcije u ustima te štiti desni i zube.
  • Žvakanje svježega lišća kopra pomaže kod lošega zadaha iz usta.
  • Kopar se preporučuje za smirivanje proljeva, flavonoidi koje sadrži imaju baktericidno djelovanje i inhibiraju bakterijske infekcije.
  • Flavonoidi u kopru sadrže tvari koje se smatraju antioksidansima, a služe u zaštiti srca i krvnih žila.
  • Nisu opisane nuspojave upotrebe kopra osim u osoba koje su alergične na tu biljku.