ŽLIČICA ŽELJEZA Kumin pomaže kod probavnih tegoba

Foto: Shutterstock | Kumin

Kumin (Cuminum cyminum, lat.) ima široku upotrebu u kulinarstvu, ali upotrebljava se i kao ljekovito bilje. Sjemenke kumina poznate su kao sredstvo koje stimulira lučenje probavnih enzima i djeluje na opuštanje mišića probavnoga sustava te na taj način olakšava proces probave i umiruje grčeve. Za to je najzaslužnije eterično ulje kumina koje sadrži oko 40 posto kuminaldehida i timol koji potiču izlučivanje sline, stimuliraju žlijezde koje izlučuju kiselinu, žuč i enzime koji potiču probavu hrane u želudcu i crijevima te smanjuju nadutost. Iz toga razloga kumin je čest sastojak farmaceutskih pripravaka protiv grčeva u trbuhu, uključujući i dojenačke kolike. Sjemenke kumina sadrže hranjiva vlakna koja djeluju na ubrzavanje metabolizma i na taj način pridonose mršavljenju, ali i u čišćenju organizma od toksina te uklanjanju masnoća iz krvi. Osim toga sjemenke kumina prirodni su laksativ koji pomaže u smanjenju problema s hemeroidima. Kumin je lako uzgajati i u teglama, a na hrvatskom tržištu može se naći u specijaliziranim trgovinama začina ili trgovinama zdrave hrane u obliku sjemenki ili praha.

  • Kumin sadrži flavonoide koji su blagotvorni u liječenju manjih poremećaja krvotoka, a ima i protuupalna svojstva.
  • Sjemenke kumina prirodno su bogate željezom. Samo jedna žličica mljevenoga kumina sadrži 1,4 mg željeza.
  • U narodnoj medicini čaj od kumina upotrebljava se protiv nesanice jer djeluje smirujuće na živčani sustav.
  • U sjemenkama kumina izolirana su esencijalna i masna ulja, flavonoidi, kumarini, bjelančevine i tanini koji djeluju protuupalno.
  • Eterična ulja kumina, osim protuupalnoga djelovanja, stimuliraju sekreciju pa se u narodnoj medicini upotrebljavaju za olakšavanje kašlja i ublažavanje upale dišnih putova.