CRVENI LUK Čistač organizma snažna mirisa

Foto: Shutterstock | Crveni luk

Crveni luk (Allium cepa) od davnina je u pučkoj medicini poznat u liječenju različitih tegoba poput kašlja, prehlada i sličnih zaraznih bolesti jer je jak fitoncid (prirodni antibiotik) te djeluje protuupalno. Posebna djelotvornost crvenoga luka prepoznata je u njegovu sastavu sumpornih spojeva, posebno alil-propil disulfida koji luku daje specifičan miris. Njegovo djelovanje potiče izlučivanje inzulina pa su i razne znanstvene studije potvrdile povezanost česte konzumacija crvenoga luka i niže razine glukoze u krvi. Osim toga, sumporni spojevi iz luka pridonose smanjivanju povišenoga kolesterola i homocisteina u krvi. Homocistein je nusproizvod metabolizma bjelančevina i njegova povišena razina djeluje na stvaranje ugrušaka u krvi te na oštećenje stijenki krvnih žila. Stoga sumporni spojevi iz crvenoga luka pridonose opuštanju krvnih žila, sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka te smanjenju povišenoga krvnoga tlaka i povišene razine kolesterola u krvi. U crvenom luku pronađeno je više od 25 različitih vrsta flavonoidnih antioksidansa poput sulfida, kvercetina i aojena, za koje je poznato da djeluju zaštitno na stanice organizma i sprječavanje rizika za razvoj malignih stanica.

  • Ljuske od luka (uzgojenoga ekološki) ljekovite su u obliku čaja jer su bogate antioksidansom kvercetinom koji smanjuje upale i sprječava oslobađanje histamina iz stanica te na taj način ublažava simptome alergija.
  • Kvercetin pridonosi uklanjanju viška tekućine iz međustaničnoga prostora te iz toga razloga djeluje na smanjenje oteklina i smanjenje tegoba kod reumatskih bolesti.
  • Svježi sok od crvenoga luka liječi ubode insekata.
  • Sadržaj fenolnih komponenata i flavonoida u crvenom luku smanjuje se od vanjskih ovojnica prema unutarnjim.
  • Crveni luk ne preporučuje se osobama s osjetljivim želudcem jer može nadražiti sluznicu želudca.