MARIJANSKA LJEKARNA Gospina trava protiv depresije

Foto: Shutterstock | Gospina trava (Hyperici perforatum)

Gospina trava (Hyperici perforatum) poznata je kao tradicionalni narodni lijek koji se upotrebljava za liječenje rana, ogrebotina, ulkusa, opeklina te upalnih poremećaja kože. U tu svrhu najčešće se upotrebljava ulje gospine trave. Hipericin i hiperforin dva su medicinski najvažnija spoja izolirana iz ekstrakta gospine trave. Od osamdesetih nekoliko kliničkih studija istraživalo je učinkovitost preparata gospine trave za liječenje depresije. Pokazalo se da je hipericin važan za antidepresivno djelovanje gospine trave jer koči djelovanje enzima monoaminooksidaze tipa A i B koja djeluje na aminske neurotransmitere i na taj način potiče nastanak depresije. No utvrđeno je da je antidepresivni učinak gospine trave posljedica djelovanja mnoštva bioaktivnih spojeva, a ne samo jednoga sastojka. Među njima je i hiperforin koji djeluje slično sintetskim antidepresivima (selektivnim inhibitorima ponovne pohrane serotonina). Na temelju navedenih dokaza potvrđeno je da su ekstrakti gospine trave učinkoviti za kratkotrajno liječenje blagih do umjereno teških depresivnih poremećaja.

  • Gospina trava djeluje na jače stvaranje nekih enzima (poput citokroma 3A4) koji služe za metabolizam (inaktivaciju) mnogih lijekova i time ometa i njihovo djelovanje. Zabilježene su i brojne interakcije s drugim lijekovima (protiv depresije, alergije, povišenih masnoća u krvi, epilepsije i dr.). Zbog toga se uvijek treba savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.
  • Ulje gospine trave ne treba nanositi na kožu prije izlaganja suncu jer djeluje fototoksično.
  • Provedena istraživanja pokazuju da hiperforin iz gospine trave koči rast određenih vrsta mikroorganizama. Posebno su osjetljivi meticilin-rezistentni (MRSA) i rezistentni na penicilin (PRSA) Staphylococcus aureus sojevi.
  • Ekstrakti gospine trave učinkoviti su protiv raznih vrsta virusa poput virusa gripe, a virucidne aktivnosti ekstrakta hipericina ispituju se protiv mnogih drugih oblika virusa.
  • Hipericin i hiperforin iz gospine trave ispitani su i na antikancerogena svojstva. Utvrđeno je da hiperforin in vitro (u laboratorijskim uvjetima) koči rast tumorskih stanica. Osim toga, istraživanja su pokazala da hiperforin u kombinaciji s polifenolnim procijanidinom B2 učinkovito koči rast leukemičnih stanica i stanica glioblastoma mozga.