Prilika u studenom posvećena sudu koji (ne) štiti kršćane

Politika
Nakon terorističkih napada u Bruxellesu piše se o učinkovitosti europskih država i njihovih poredaka
Psihologija
Životni izbori potomaka često dovode do roditeljskoga miješanja u njih
Fotoreportaža
(Iza) kulisa 35. festivala kršćanske duhovne glazbe Uskrsfest
Iz povijesti GK-a
Izvještaji o kanonizaciji Leopolda Bogdana Mandića u listopadu 1983.
Prigodno
Koje su zadaće sedamstotinjak članova Katoličkoga skautskoga pokreta i ciljevi njihova djelovanja
Stilske vježbe
Tematizira se prikladna odjeća i dodatci za trčanje
Autorica Teme s naslovnice izdvojila je presude koje bi posebno mogle biti zanimljive kršćanima – jer tretirane su teme koje pripadaju i u vrijednosni fokus kršćanskih vjernika, od križa u učionicama do želje nekih da se obitelji pred zakonom mogu zvati »istospolne«.
Zdravlje
Dijabetes je bolest koja s prvim simptomima već otkriva oštećenja organizma
Ekologija
Uz Dan planeta Zemlje promišlja se o ekološkom dugu
Film: Useljenici
Dva filmska djela koja tematiziraju useljeničke sudbine, Brooklyn i Potres mozga
Glazba: Žene
Čemu je glazbeni svijet poučila Dora Pejačević?
Književnost: »Mangan«
Prvi roman Tomislava Šovagovića priča je o bitkama tvorničkoga radnika Jakova Slavice u doba socijalizma
Šport: RK »Podravka«
Uz 20. obljetnicu europskog naslova razgovor sa Snježanom Petikom i Božicom Palčić

Sud koji (ne) štiti kršćane, naslovnica je novog broja mjesečnoga magazina Prilika, u Glasu Koncila s nadnevkom 13. studenoga, u kojoj se analizira šest »kršćanskih slučajeva« na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. „Vse bum vas tužil! Teško da, osim Europskoga suda za ljudska prava, postoji ikoja sudska instanca na europskom kontinentu na kojoj bi ta kajkavska izreka mogla više odjeknuti. Taj je sud za mnoge »tragatelje za pravdom« svojevrsna zadnja stuba na koju se mogu popeti oni kojima su ugrožena temeljna prava da bi svijetu rekli: krivi su, ili nisam kriv.

Stoga smo se ugodno iznenadili kad nam je pravnica, autorica Teme s naslovnice, poslala tekst u kojem je izdvojila presude koje bi posebno mogle biti zanimljive kršćanima – jer tretirane su teme koje pripadaju i u vrijednosni fokus kršćanskih vjernika, od križa u učionicama do želje nekih da se obitelji pred zakonom mogu zvati »istospolne«. Bez svojega suđenja i opredjeljivanja, autorica je mirno donijela presude toga suda – na znanje“, napisao je urednik Branimir Stanić.

Sjedinjene Američke Države i svijet nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, tematizira mr. Ivo Lovrić, dočim u rubrici „Ekonomija“ dr. Domagoj Sajter analizira pitanje migranata i činjenicu da se u najmanje trinaest država Europske unije strancima prodaju građanska prava. Na Masakr u Vidovicama 1992. godine i svjedočanstva o tom zločinu podsjeća Vjenceslav Janjić.

Rubrika „Psihologija“ bavi se narušenim odnosima u široj obitelji i njihovom »popravljanju«, a novinar Vlado Čutura predstavlja nedavne konferencije »Budućnost obrazovanja i obrazovanje za budućnost«. O prekomjernoj konzumaciji vina, u neskladu s vrijednostima koje je zagovarao sveti Martin, piše dr. Jadranka Pavić. Izvještaj o stanju planeta 2016. – novu geološku epohu tumači Tihana Mojsinović, a Ivan Tašev tematizira kako se poučava u prvoj osnovnoj školi za dječake?

O riječima u popularnoj glazbi nekada i danas i koje su im vrijednosti piše Mario Šoša, a na sličnom tragu Nikolina Mesić u rubrici „Književnost“ dala je prostor Bobu Dylanu, budući da je Nobelova nagrada za književnost američkomu glazbeniku i pjesniku izazvala brojne polemike. Hoće li boksački prvak, jedan od najboljih hrvatskih športaša svih vremena, dobiti spomenik u Puli, tema je športske rubrike, dočim filmska je posvećena djelu »Gospodin Church«, priči posebno važnoj za one koji u svojim obiteljima imaju nekoga tko je zbog neizlječive bolesti ovisan o tuđoj pomoći. Nagradni kviz „Prilike“, kao i rubrika „Moć podatka“ posvećeni su Danu sjećanja na žrtvu Vukovara. ()