35. OBLJETNICA OSNUTKA Splitski liječnici nisu htjeli zakopati glazbene talente

Zbor Splitski liječnici pjevači proslavio je 35. obljetnicu osnutka i rada svečanim koncertom »Ja ne mogu drugo nego da ga volin« u četvrtak 11. svibnja u Koncertnoj dvorani Hrvatskoga doma u Splitu. Pod vodstvom dirigenta prof. art. Blaženka Juračića i uz glasovirsku pratnju prof. Rozarije Samodol otpjevali su domoljubne, tradicionalne, sakralne i zabavne pjesme, a slavljenički koncert obogatili su i brojni gosti.

Glazbena priča splitskih liječnika započela je 1988. godine, a prvi sastav imao je 14 pjevača. Do danas je kroz zbor prošlo 130-ak pjevača, a publici su se predstavili više od 500 puta, izvodeći svoj bogati repertoar koji ima oko četiri stotine skladba. Osim na hrvatskom, pjevaju na njemačkom, talijanskom, španjolskom i francuskom jeziku. Bilježe puno gostovanja u domovini i inozemstvu, a posebno se ponose svojim nastupima u teškim vremenima rata i poraća. Dobitnici su brojnih priznanja, pohvala i nagrada, imaju nekoliko nosača zvuka mahom realiziranih po splitskim samostanima i crkvama, kao i nekoliko monografija o radu zbora. Ambasadori su liječničke struke i grada Splita, čuvaju hrvatsku kulturnu baštinu i tradiciju muškoga zborskoga pjevanja.

Od početka je član zbora dr. Ivan Dužević Gira, koji je za Glas Koncila rekao da je počeo pjevati da razveseli slušatelje, a nastavio jer nije htio zakopati talente koje mu je Bog dao. »Nikada nisam pomislio odustati od ovoga zbora, čak ni kada su poslovne i životne obveze bile puno veće nego sada u umirovljeničkim danima. Zaista vjerujem i da tko pjeva dvostruko moli, tako da sam zaista sretan«, rekao je dr. Dužević. No zbor ima i mladih članova pa ne treba strahovati za budućnost. »Prije svega biti član Zbora splitskih liječnika pjevača velika je čast, ali i obveza. Činitelji koji su presudili da se učlanimo u zbor jesu pedantnost zbora, opuštena, ali radna atmosfera, dobra ekipa i naš strpljivi i dragi maestro Blaženko Juračić. Iskustvo pjevanja u zboru stekli smo u crkvenom zboru i srednjoj školi. Nadamo se da ćemo i ovomu zboru pridonositi svojim zalaganjem, ali i steći nova iskustva«, rekli su najmlađi članovi Ante Giljanović i Pjero Bačić.

Kristina Bitanga