DEVET BLAŽENSTAVA PRIJATELJIMA STARACA Vojni ordinarij o otkriću novih »devet blaženstava«

Foto: MORH / D. Sertić

ZAGREB U četvrtak 12. listopada u bazilici sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu misu povodom početka akademske godine na Hrvatskom vojnom učilištu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, a uz njega je koncelebrirao kapelan vojne kapelanije sv. Mihaela arkanđela don Damir Stojić.

Biskup je u homiliji ispričao kratku zgodu: »Prije nekoliko godina jedan je naš čovjek iz Bosanske Posavine došao u Rim živjeti sa svojom djecom. Djeca su ga redovito dovodila na misu na hrvatskom jeziku u crkvi sv. Jeronima. Uvijek sam se divio njegovoj diskretnosti i pobožnosti. Bez obzira na visoku životnu dob, zračio je mirnoćom, skladom, optimizmom i rekao bih nečim posebnim. Prije svoje smrti dao mi je napisanu jednu svoju molitvu. Iznenadio sam se kad mi je otkrio da ponekad nešto i napiše. Svoju je molitvu naslovio ‘Devet blaženstava prijateljima staraca’. Evo te molitve tzv. maloga čovjeka iz puka: ‘1. Blagoslovljeni koji razumiju moj spori korak i drhtavu ruku; 2. Blagoslovljeni koji već znaju da mi uši s mukom razabiru riječi; 3. Blagoslovljeni koji kao da prihvaćaju moj oslabljeni vid i tromi duh; 4. Blagoslovljeni koji su odvratili oči kada sam jutros prevrnuo svoju kavu; 5. Blagoslovljeni koji se sa smiješkom zaustavljaju da bi trenutak pročavrljali sa mnom; 6. Blagoslovljeni koji nikada ne kažu: ‘Danas ste to već dvaput ispričali’; 7. Blagoslovljeni koji gledaju u meni biće dostojno ljubavi i poštovanja, a ne napuštenoga starca; 8. Blagoslovljeni koji pogađaju da nemam više snage nositi svoj križ; 9. Blagoslovljeni koji svojom ljubavlju zaslađuju dane što mi je preostalo na ovom posljednjem putu k Očevoj kući.« Biskup je završio riječima: »A što drugo nego reći s Isusovim učenicima iz evanđelja: ‘Gospodine, umnoži nam vjeru. Gospodine, nauči nas moliti!’«

Misi su prisustvovali zapovjednik Hrvatskoga vojnoga učilišta general-bojnik Slaven Zdilar, rektor Sveučilišta obrane i sigurnosti prof. dr. Ivo Lučić, pomoćnik rektora doc. dr. Dragan Mišetić, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin, čelnici ustrojstvenih jedinica, djelatnici, kadeti vojno-studijskih programa i polaznici vojnih škola Hrvatskoga vojnoga učilišta »Dr. Franjo Tuđman«.