NESVAKIDAŠNJA VRSTA PRIZNANJA Dijecezanac u miru »postao« franjevački – brat

Tadija Pranjić
Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija

VINKOVCI • O prvoj nedjelji došašća nesvakidašnju vrstu priznanja dali su vinkovački franjevci iz crkve sv. Antuna Padovanskoga umirovljenomu dijecezanskomu svećeniku mons. Tadiji Pranjiću, dugogodišnjemu župniku vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona. Plaketom koju mu je 3. prosinca uručio provincijal franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić mons. Pranjić »postao« je franjevački brat. Naime, Hrvatska provincija franjevaca konventualaca na svojoj redovitoj sjednici definitorija u listopadu proglasila je mons. Pranjića svojim dobrotvorom te ga tako uključila u red svoje duhovne subraće koja uživaju sve duhovne blagodati svojstvene djelovanju i povijesti konventualaca.

»Bili smo kao braća«

Povezanost između mons. Pranjića i vinkovačkih franjevaca seže u razdoblje Domovinskoga rata. Budući da su njegova crkva i župni stan bili razoreni u studenom 1991. pod velikosrpskim granatama, svoju »logistiku« mons. Pranjić morao je premjestiti kod vinkovačkih franjevaca, čija se crkva sv. Antuna Padovanskoga nalazi na teritoriju župe sv. Euzebija i Poliona, prisjetio se mons. Pranjić u kratkom telefonskom razgovoru za Glas Koncila te dodao: »Uvijek smo lijepo i plodonosno surađivali. Kada je god trebalo pomoći, oko sprovoda, misa, krštenja, uvijek smo si uskakali u pastoralu. A zajedno smo proveli i čitavo vrijeme rata. Bili smo kao braća.« Da uručenje franjevačke plakete mons. Pranjiću dobije osobito svečan ton potrudio se i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je predvodio misno slavlje u crkvi sv. Antuna o prvoj nedjelji došašća.

Nezaboravna polnoćka

Svećenik Pranjić bio je župnik župe sv. Euzebija i Poliona 38 godina. Vinkovčani osobito pamte mons. Pranjića iz razdoblja Domovinskoga rata, kada se isticao svojom požrtvovnošću i spremnošću da bude blizu vjernicima u teškim okolnostima. Jedna od takvih nezaboravnih epizoda bila je i misa polnoćka koju je 1991. godine – dok su bolnica i grad bili granatirani – mons. Pranjić predvodio u podrumu vinkovačke bolnice, u improviziranoj kapeli u kojoj se danas nalazi bolnički restoran.