»MOJE PJESME, MOJE MOLITVE« O duhovnom glazbenom stvaralaštvu bećara Šime Jovanovca

U organizaciji Hrvatskoga društva skladatelja u srijedu 10. svibnja u Zagrebu je u njihovim prostorijama održana nova u nizu tribina »Moje pjesme, moje molitve«. Bila je posvećena glazbenomu i duhovnomu opusu Šime Jovanovca, koji je široj javnosti poznat kao skladatelj i izvođač slavonske tamburaške glazbe.

Jovanovac je skladatelj, pjevač, kantautor, zabavljač, bećar u srcu i duši, inicijator i organizator mnogih glazbenih projekata. Na glazbenoj sceni prisutan je gotovo 60 godina. Skladao je više od 300 pjesama, objavio 20-ak albuma i za to dobio mnoštvo raznih nagrada i priznanja, među kojima ističe Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Ipak bez obzira na nagrade i priznanja, koja, kako je rekao, ne podcjenjuje, mnogo su mu draži tragovi koje su te pjesme ostavile u srcima slušatelja. Pune dvorane od Lisinskoga pa dalje širom svijeta najbolji su pokazatelj toga.

Jovanovca mnogi prepoznaju i identificiraju s njegovim velikim hitovima poput »Budi sretna Slavonija«, »Zajedno smo ostarili«, »Ja sam bećar starog kova«, »Treba mi ruka tvoja«, »Modra rijeka života mog«, »Šta kog briga kako živim ja«, »Slavonac se Hercegovkom ženi« te mnoge druge koje je stvarao tijekom svoje bogate, gotovo 60-godišnje vrlo uspješne glazbene karijere. Njegov duhovni glazbeni opus ostao je, međutim, po strani. Ipak pjesme poput »Sretan vam Božić, Hrvati«, »Božićna suza«, »Faljen Isus, moja Šokadijo«, »Oči majke Marije«, »Spavaj, spavaj«, »Vjeruj i hodaj putem Božjim«, »Mi te molimo«, »Zagorska mati«, »Biti s Kristom«, »O divna Djevice«… ostavile su traga. I upravo taj segment Jovanovčeva opusa bio je tema tribine »Moje pjesme, moje molitve« u kojoj su se isprepletale pjesme svjedočanstva vjere i prijateljstva Šime i ostalih sudionika. Na tribini su još nastupili Anita Žagar, Željko Barba, Dražen Pavin, Toni Eterović i Danis Špegelj. Moderator tribine bio je je Slavko Nedić, urednik glazbenoga programa HKR-a. (n)