TOMO ZMAIĆ IZ STARIH PERKOVACA PROSLAVIO 100. ROĐENDAN »U životu je najvažnije imati prijatelje«

U Starim Perkovcima u nedjelju 15. prosinca najstariji Perkovčanin Tomo Zmaić proslavio je 100. rođendan!

U Starim Perkovcima, filijali župe Donji Andrijevci, u nedjelju 15. prosinca najstariji Perkovčanin Tomo Zmaić proslavio je 100. rođendan! Proslava je bila u društvenom domu, uz tamburaše i slavljenikove najbliže, sina, kćeri, unučad i praunučad te brojne prijatelje i njegove Perkovčane.

Tomo Zmaić poznati je svirač. Godine 1936. završio je Muzičku školu u Zagrebu, punih 75 godina bio je orguljaš i zborovođa u filijalnoj crkvi sv. Ane, ali i u župnoj crkvi u Donjim Andrijevcima. Svirao je po svadbama, a bavio se i poljoprivredom na velikom imanju koje je ostavio u naslijeđe sinu i unucima. Imao je petero djece, jedan sin umro je kao mali dječak, drugi je pak poginuo tijekom Domovinskoga rata, živi su mu još sin Andrija Branimir i dvije kćeri Kata i Mira, a ima i deset unuka i 12 praunuka. Supruga Ivka preminula je prije pet godina.

Rođen je 15. prosinca 1919. godine. Nadživio je brojne državnike, pape i kraljeve, ne da se zubu vremena, kaže, dobroga je zdravlja, samo mu »treba ‘majstor’ za zube i za uši jer slabije čuje, a sve ostalo je, hvala Bogu, dobro«.

»U sto godina nikad nisam pio alkohol niti sam ikada bio pijan. Nikad Boga nisam opsovao, odgojen sam u katoličkoj obitelji, roditelji su bili strogi i hvala im na tome i na svim savjetima«, kaže čika Tomo i poručuje: »U životu je najvažnije imati prijatelje jer čovjek koji nema prijatelja nemirnoga je duha i ne može dugo živjeti. Zato je važno biti otvoren i sve voljeti!«

Tomo Zmaić najstariji je živući Perkovčanin i jedan od najstarijih stanovnika na području župa Donji Andrijevci i Vrpolje. Na okupljene je uzvanike i na slavljenika Božji blagoslov zazvao andrijevački župnik Josip Blumenšajn, a čika Tomo je zahvalio svima koji su došli na njegovo slavlje, posebno se radujući mladima i svojoj unučadi. (Ivica Vlašić)