U STAROME GRADU NA HVARU OBNOVLJENA BRATOVŠTINA SV. ROKA »Budite uzori svojim sugrađanima«

Foto: Hvarska biskupija

U župi Stari Grad na otoku Hvaru, na inicijativu župnika Marka Plančića, u petak 21. lipnja nanovo je ustanovljena Bratovština sv. Roka, zaštitnika grada. Obnovljena bratovština ima šesnaest, većinom mladih članova, a predsjednik je Neno Šoljan. Tim povodom u crkvi sv. Roka u Starom Gradu, koju je u 16. stoljeću uz istočnu stranu svoga Tvrdalja podignuo hrvatski književnik Petar Hektorović, u nedjelju 23. lipnja svečano euharistijsko slavlje predvodio je umirovljeni hvarski biskup Slobodan Štambuk, suslavio je župnik Plančić, a kod oltara su posluživali članovi obnovljene bratovštine.

Župnik Plančić sve je pozdravio, a osobito bratime obnovljene bratovštine. Čestitao im je, napominjući da će njihova uloga uz vjerničko svjedočenje biti ponajprije ceremonijalnoga karaktera. Izrazio je nadu da će ih biti još više i da će bratimi svojim djelovanjem pridonijeti obnovi kršćanskoga života u župi Stari Grad. Stoga je pozvao svoje župljane, osobito one mlade, da se uključe u tu bratovštinu.

Biskup Štambuk istaknuo je svoju radost zbog ponovne uspostave te bratovštine te je zahvalio župniku Plančiću za sva nastojanja oko obnove bratovštine čije je članove i njihovu prepoznatljivu odjeću blagoslovio prije kratke prigodne propovijedi, pozivajući članove bratovštine da to odijelo poštuju, da u njemu budu prepoznatljivi i da svojim vladanjem budu dostojni toga odijela. »Ja zamišljam kako je Isus jutros, kad su se probudila ova šesnaestorica, zagrlio svakoga od njih i poljubio ih. I rekao Isus svakomu od njih: ‘Dobro me zastupaj. Neka ti haljina koju primaš i koju ćeš nositi bude na čast i ponos, da se najprije tvoja rodbina s tobom raduje i da se tvoja župa s tobom raduje, da se s tobom raduje tvoj narod kojemu pripadaš’«, rekao je biskup Štambuk i istaknuo: »Od sada će Stari Grad za vanjsku prepoznatljivost imati dvije oznake. To su već proslavljeni naši Faroski kantaduri i to je od sada Bratovština sv. Roka. Najprije vam, poštovani i dragi bratimi, od srca želim da ovo bude obnova vaše duhovnosti, da ovo bude obnova vaših ljudskih i kršćanskih vrijednosti, da budete hrabri u predstavljanju svoje vjere; da s ostalim bratovštinama otoka Hvara i Hvarske biskupije budete ne samo ukras naših crkava, što doista i jeste po odijelu koje nosite, nego da budete ukras koji će riječju i djelom pokazati svoje ljudske i kršćanske vrijednosti. I to zovem hrabrošću, jer danas mnoge kršćanske vrijednosti nažalost nisu prihvaćene, nego su pogažene, zaobiđene i ismijane. Vi, dragi bratimi sv. Roka, vi nemojte tako. Vi budite drukčiji, oni koji svjedoče svoju vjeru i koji svoju vjeru i svoga Boga dobro predstavljaju, muški ih predstavljaju. Kao bratimi velikoga sv. Roka koji se u Starom Gradu naveliko časti, jer je bio prepoznatljiv u činjenju dobra, budite uzori svojim sugrađanima. Drago mi je što vidim kako s vama tako mladima mladost ide naprijed i kako će mladost Staroga Grada u Bratovštini sv. Roka prepoznati svoju ljudsku i kršćansku šansu«, poručio je biskup Štambuk te potaknuo ostale vjernike da se uključe u ovu bratovštinu i da članove ove bratovštine podrže da ostanu vjerni prvotnomu idealizmu, da budu ustrajni u vjeri, u lijepom ljudskom i kršćanskom ponašanju i u nasljedovanju sv. Roka.

Da je u Starom Gradu djelovala Bratovština sv. Roka, uz ostalo jasno potvrđuje napis na pragu ulaznih vrata crkve sv. Roka u Starom Gradu na kojem piše: »Neka je pokoj članovima bratovštine sv. Roka koji ovdje počivaju.« (SM)