ŽUPA SESVETSKA SELA ZAHVALILA »SREBRNOM« ŽUPLJANINU MATEU KOVAČIĆU »Neka ime sv. Ante ostane zapamćeno u svijetu«

Župa Sesvetska sela organizirala doček za »srebrnoga« župljanina Matea Kovačića

Da igrači i javne osobe svjedoče javno svoju vjeru nije toliko neobična vijest, no kada svjetski nogometni viceprvak kao prvu stvar nakon dolaska u svoju životnu sredinu izabere otići na zahvalno misno slavlje, to izaziva pozornost ne samo vjerničke, nego i šire javnosti. Naime, hrvatski reprezentativac okrunjen srebrnom medaljom sa Svjetskoga prvenstva u Rusiji 24-godišnji Mateo Kovačić u utorak 17. srpnja u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim selima sudjelovao je na večernjoj misi koju je predvodio župnik Antun Sente st., a misi se pridružilo više svećenika te trajni đakon Marjan Spehnjak, zadužen za pastoral športaša u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Nakon mise upriličen je doček u organizaciji župne zajednice u kojoj je nogometaš Kovačić ministrirao, upoznao suprugu, pridonosio za materijalno uzdržavanje župe te mu se tako na najbolji način župa odužila za postignuti uspjeh.

Prostrani trg ispred župne crkve bio je pretijesan da primi sve one koji su došli pozdraviti svojega sumještanina i župljanina, a i scenografija je bila u znaku navijačkih rekvizita: središnji je kip sv. Antuna Padovanskoga bio ukrašen hrvatskom zastavom. »Hvaljen Isus i Marija svima. Presretan sam, ovo je moja župa, ovdje sam odrastao, tu su svi moji prijatelji, cijela moja obitelj, moja supruga. Sretan sam što sam ovdje, što je doček ispred moje crkve. Hvala svima što ste došli, bili ste naša podrška i nadam se da će se cijela Hrvatska dugo ponositi nama i da će ime sv. Ante biti zapamćeno u svijetu. Htio bih zahvaliti našemu župniku, ali i bivšemu župniku koji nije danas tu, a koji je puno napravio za ovu župu. Jedno veliko hvala svima«, kazao je okupljenim navijačima »srebrni« Mateo Kovačić, koji je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji u dresu Vatrenih igrao 183 minute u pet utakmica.

Velikomu veselju na dočeku pridonio je tamburaški sastav »Ni 5 ni 6«. Polusatni program dočeka započeo je pjevanjem himne, a Matea Kovačića okupljeni su dočekali uz skandiranje »Kova« i »Mateo«. Dobro raspoloženi Kovačić pozdravljao se sa župljanima, potpisivao lopte, majice, šalove koje su mu vjernici dobacivali, fotografirao se s njima. Uz navijačke skladbe našlo se mjesta i za pjesmu »Rajska Djevo, Kraljice Hrvata«, a jednom od 22 hrvatskih reprezentativaca koji su nastupili na SP-u u Rusiji priređena je i torta. Župa i zajednica sv. Antuna Padovanskoga imala je za nogometaša Kovačića posebno mjesto i na samom Svjetskom prvenstvu jer je na dan finala na svojem profilu na Instagramu objavio fotografiju sa zastavom svetišta sv. Antuna Padovanskoga, što je postao hit na društvenim mrežama sa 330 tisuća »lajkova«.

Župnik Sente na dočeku je o toj zastavi rekao malo više: »Htio bih zahvaliti našemu Mateu za sve što je učinio za našu župu i što je pronio ime Sesvetskih sela do Moskve u Rusiji. Primijetili ste da je nosio zastavu župe i svetišta na svojim leđima u trenutku kada je primao srebrnu medalju. Sam je izrazio želju da mu donesemo zastavu u Moskvu pa su naši dečki uzeli zastavu, ponijeli je i stavili Mateu oko leđa. Hvala mu na tome. Ova je zastava bila na mnogim mjestima, u mnogim župama. Kada idemo na hodočašće, uvijek je nosimo sa sobom, ali nikada nije bila na vrhu autobusa. S Mateom je tijekom veličanstvenoga dočeka nogometaša u Zagrebu bila i na vrhu autobusa. Jednom riječju: neopisivo«, kazao je župnik Sente čestitajući župljaninu Mateu Kovačiću, koji je u župu Sesvetska sela stigao uz pratnju supruge Izabel te je poručio župljanima da nastave biti njegova podrška jer mu mnogo znači njihova molitvena podrška i blizina.