KAPUCIN KOJI JE KRSTIO MARADONU »Hrvatska veza« među novim kardinalima

Premda nakon Angelusa u nedjelju 9. srpnja papa Franjo s popisa 21 novoimenovanoga kardinala nije pročitao ime ni jednoga prelata Crkve u Hrvata, na kraju popisa ipak se našlo ime sudbinski povezano s Hrvatskom – fra Luis Pascual Dri. Franjevac kapucin koji ni sa 96 godina ne napušta ispovjedaonicu u svetištu Gospe od Pompeja u Buenos Airesu ne dijeli, naime, tek redovničku zajednicu i apostolat odrješenja sa sv. Leopoldom Bogdanom Mandićem: on mu je i jedan od duhovnih uzora. »Da, da, poznajem ga jako dobro. Čitao sam njegov životopis i od njega sam mnogo naučio«, rekao je još 2016. novinarima portala Vatican News. »Sveti Leopold i sveti Pio naučili su me toliko toga, toliko lijepih stvari o milosrđu, ljubavi, miru, spokoju, blizini.«

Papin negdašnji ispovjednik 

Baš su blizina i milosrđe razlozi zašto je Sveti Otac purpurnu biretu odlučio dodijeliti svojemu negdašnjemu ispovjedniku, čiji je primjer isticao u homilijama i susretima, kao i u knjizi »Božje je ime milosrđe«. »Jednom me došao posjetiti, htio je razgovarati. Rekao mi je: ‘Molim te za pomoć, pred mojom je ispovjedaonicom uvijek mnogo ljudi, svakakvih ljudi, poniznih i manje poniznih, ali i mnogo svećenika… Ja mnogo praštam i ponekad me obuzme sumnja, sumnja da sam previše oprostio.’ Razgovarali smo o milosrđu i pitao sam ga što bi činio kad bi ga obuzela ta sumnja. Ovako mi je odgovorio: ‘Odem u našu kapelicu, pred svetohranište i kažem Isusu: Gospodine, oprosti mi jer sam previše opraštao. Ali ti si mi dao loš primjer!’ To nikad ne ću zaboraviti. Kad svećenik na taj način doživljava milosrđe nad samim sobom, može ga dati i drugima«, opisao je svojedobno Papa novoga kardinala.

Otac Dri dolazi iz obitelji bogate zvanjima – sedmorica od osmorice njegove braće odazvala su se duhovnomu pozivu – a među zanimljivostima njegove službe svakako je i krštenje koje je kao župnik udijelio Diegu Armandu Maradoni. Na rujanskom će konzistoriju najstariji od triju novih argentinskih kardinala postati i četvrtim najstarijim živućim kardinalom, a najstarijim kardinalom uopće učinila bi ga tek dob od 103 godine. Zbog visoke dobi kardinal Dri ne će sudjelovati u izboru novoga pape te je njegovo imenovanje ponajprije znakom ohrabrenja ispovjednicima i pokajnicima. A njegova je poruka za njih posve jednostavna. »Za ispovijed je dovoljna čežnja da se bude bolji, ništa više.« (fjš/Lt)