VELIKA IZLOŽBA UMANJENIH ZNAMENITOSTI Zagrebački maketar u malom prikazao posebnosti Hrvatske

Zagrebačka i đakovačka katedrala, crkva sv. Marka u Zagrebu, crkvica sv. Lucije u Baškoj i crkva sv. Donata u Zadru samo su djelić neobične izložbe koja je u sklopu proslave župnoga blagdana otvorena u subotu 29. travnja u zagrebačkoj župi Dobroga Pastira u Brestju. Izložba »Hrvatska u malom«, inicijatora Vedrana Podolskoga, predstavila je rad maketara Danijela Šimunovića, odnosno 12 njegovih maketa hrvatskih znamenitosti i crkava. U postavu su među ostalim Dubrovnik, pulska arena, vukovarski vodotoranj 1991., tvrđava Nehaj… »Uz hrvatske znamenitosti dodane su i crkve u Hrvata. To je ujedno naziv toga postava, da se pokaže koliko je u Hrvatskoj snažna veza ljudi, tradicije i kršćanstva«, rekao je za Glas Koncila Šimunović, koji se maketarstvom bavi punih četvrt stoljeća. U postav maketa uključene su i župna crkva u Brestju te župna crkva sv. Josipa radnika u zagrebačkim Gajnicama, čiji je Šimunović župljanin.

Misao vodilja organizacije izložbe, ali i projekta »Hrvatske u malom«, kako je rekao Šimunović, jest potaknuti ljude da upoznaju sve ljepote koje Hrvatska nudi. Kao dodatan povod bio je potres u Zagrebu koji je zagrebačku katedralu ostavio oštećenu, pa je odlučio početi s izradom crkava.

Šimunović makete, postavljene na ploči 60 x 60 cm, izrađuje od rezbarenoga drva, bojenoga stiropora, svega što mu se nađe pod rukom… Kao i svaka znamenitost, i svaka maketa ima svoje specifičnosti. Za izradu pojedinih maketa potreban je i istraživački rad, planiranje, pripreme, a tek onda dolazi izvedba. »Proces izrade maketa je dugotrajan. Ovisno o težini, odnosno zahtjevnosti znamenitosti modela, izrada može trajati od tri tjedna do mjesec i pol dana. Primjerice samo na đakovačkoj katedrali trebalo je izrezbariti 300 rupa, od kojih je 40 na središnjoj rozeti, pa sve to pobrusiti, obraditi. Ima tu posla, treba strpljivosti, upornosti i volje – bez toga ništa«, rekao je Šimunović.

Izložba je u Brestju otvorena do 10. svibnja, a nakon toga će biti dio većega postava u Modravama kod Biograda, gdje će, po uzoru na park »Minimundus« u Austriji, biti napravljena Hrvatska u malom. (mf)