USUSRET POSJETU SVETOGA OCA Svjetlo dana ugledala – Majka Božja Kazahstanska

Jedinstveno djelo upravo dovršava umjetnik Dosbol Kasimov iz Kazahstana. Riječ je o ikoni Majke Božje s Djetetom Isusom, koji su prikazani u duhu tradicije kazaškoga naroda – s prepoznatljivim azijatskim crtama lica, ukrašeni ornamentima koji su stoljećima dominantni umjetnički motivi u stepama Kazahstana. Ususret posjetu pape Franje njegovoj zemlji sredinom rujna autor ikone o svom je nadahnuću govorio za inozemne katoličke novinske agencije.

»Majka je zajednička slika koja ujedinjuje čovječanstvo. Svi smo nekad rođeni i na svijet smo došli upravo zahvaljujući našim majkama«, rekao je Kasimov. Naziv ikone je »Majka iz Velike stepe«, a njezinu je izradu naručio nadbiskup Tomasz Peta, ordinarij kazahstanske nadbiskupije u Astani.

Kazahstanska Majka Božja odjevena je u kazašku tradicionalnu narodnu nošnju, a u rukama drži Dijete Isusa odjevena u bijelu tuniku

Ikona će uskoro resiti unutrašnjost jedinoga marijanskoga svetišta u Kazahstanu – Marije Kraljice Mira – koje se nalazi u gradu Ozernou, oko 250 kilometara sjeveroistočno od prijestolnice Nur-Sultana. U svetištu se gradi kapela nadahnuta okruglim šatorima – jurtama – karakterističnim za nomadske narode srednje Azije. »Nova kapela bit će mjesto susreta svih ljudi, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost. Ta jurta bit će mjesto susreta s Marijom i po Mariji s Isusom«, prenijela je katolička agencija CNA riječi nadbiskupa Peta. Kazasi čine 63 posto ukupnoga stanovništva države, a među nacionalnim manjinama najbrojniji su Rusi sa 23 posto jer je Kazahstan od 18. st. bio u sastavu Ruskoga Carstva, a nakon njega bio je dijelom Sovjetskoga Saveza. U vjerskom smislu najbrojniji su sunitski muslimani koji čine blizu 70 posto stanovništva. Pravoslavnih je 20 posto, a katolika je oko 250 tisuća.

Kazahstanska Majka Božja odjevena je u kazašku tradicionalnu narodnu nošnju, a u rukama drži Dijete Isusa odjevena u bijelu tuniku. Bijela tunika čini poveznicu s tunikama koje su se nosile u vrijeme Rimskoga Carstva, no maleni je Isus dodatno umotan i u odjeću koju tradicionalno nose kazaški odrasli muškarci. Majka Božja promatrača ne gleda izravno u oči, nego joj je pogled usmjeren prema donjemu rubu ikone, čime se želi istaknuti Marijina poniznost. Ozbiljan izraz lica pak govori o tome da Majka Marija zabrinuto predosjeća mučeništvo na križu koje očekuje njezina Sina.