Čajot (Sechium edule, lat.), poznat kao meksički krastavac, indijska tikvica ili biljna kruška, povrće je podrijetlom iz Srednje Amerike, međutim uzgaja se i u našim krajevima. Čajot se tradicionalno upotrebljava kod povišenoga krvnoga tlaka, šećerne bolesti, pretilosti, reumatskih tegoba, zadržavanja tekućine i probavnih smetnji. Zbog niskoga energetskoga sadržaja (100 grama sadrži samo 25 kalorija) i visokoga udjela vlakana preporučuje se i u redukcijskoj dijeti.
U narodnoj medicini listovi se često upotrebljavaju za pripravu čajeva s blagim diuretičkim i hipoglikemijskim učinkom. Plod sadrži znatne količine vode, prehrambenih vlakana, vitamina (osobito vitamina C, folne kiseline i vitamina B6), minerala (kalij, magnezij, cink i fosfor) te bioaktivnih spojeva s antioksidativnim djelovanjem, poput flavonoida (kvercetin, miricetin, apigenin) i fenolnih kiselina.
Važnu ulogu imaju i spojevi iz skupine cucurbitacina, triterpenoidnih tvari poznatih po svojim antikancerogenim i protuupalnim svojstvima. U lišću i sjemenkama čajota također su identificirani alkaloidi, saponini i steroli koji pridonose njegovu farmakološkomu potencijalu. Ekstrakti ploda i listova dokazano snižavaju razinu glukoze u krvi pa se zbog toga čajot sve češće preporučuje kao pomoćna namirnica u prehrani osoba s dijabetesom tipa 2.


















