ANIMIRANI FILM »FERDINAND« Do promjene života

Ferdinand 3D
Ferdinand 3D
»Ferdinand 3D« (Ferdinand); obiteljski animirani film; redatelj: Carlos Saldanha; glasovi: Igor Kovač, Ozren Grabarić, Mile Kekin

Dugometražni animirani film »Ferdinand« o dobru, simpatičnu i neobičnu biku odlična je duhovita i poučna zabava za cijelu obitelj. Prikazuje se sinkroniziran na hrvatski jezik u vrlo dobrom prijevodu Davora Slamniga, u 2D i 3D formatu. Nastao je u produkciji američkoga studija »Blue Sky« i režiji Brazilca Carlosa Saldanhe, poznatoga po također dobrim filmovima »Rio« i »Ledeno doba«.

Španjolski melos

»Ferdinand« je dobio nekoliko nominacija za nagrade »Zlatni globus« i »Annie«, među kojima i za najbolji animirani film. Osim njega, u filmu je cijela menažerija vrlo simpatičnih životinja izraženih osobnosti i navika. Temelji se na ilustriranoj knjizi za djecu »Priča o Ferdinandu« Munroa Leafa i Roberta Lawsona iz 1936. godine.

U filmu je cijela menažerija vrlo simpatičnih životinja izraženih osobnosti i navika. Temelji se na ilustriranoj knjizi za djecu »Priča o Ferdinandu« Munroa Leafa i Roberta Lawsona iz 1936. godine.

Radnja se odigrava u Španjolskoj, tako da je vizualno lijepo dočaran taj ambijent u živopisnim toplim bojama, a film je ispunjen odličnom glazbom Johna Powella i tipičnim španjolskim melosom. Među brojim pjesmama jedna je, »Home«, nominirana za »Zlatni globus«.

Izazvao strah ljudi

Ferdinand je još kao tele bio neobičan, drukčiji od svojih vršnjaka koji su pripremani za borbe s bikovima u madridskoj areni, a svi su živjeli u »Casa del Toro«. Volio je cvijeće, mirisao ga i uživao u prirodi, ne želeći se boriti. Pobjegao je od njih pa je mirno i sretno živio na obiteljskoj farmi kod djevojčice Nine. Nakon uboda pčele snažno je reagirao i izazvao strah ljudi. Potom su uslijedili njegovi susreti s matadorom i pustolovine sa životinjama poput tri ježa, neobične koze, tri konja, psa i starih prijatelja bikova, kojima je pomogao da promijene način razmišljanja i života te se posve okrenu dobroti i ljepoti.