ANIMIRANI FILM O MALO DRUGAČIJIM »ZVIJERIMA« Pomorska pustolovina

Morska neman
»Morska neman« (The Sea Beast); obiteljski animirani film; redatelj: Chris Williams; glasovi: Karl Urban, Zaris-Angel Hator

Dva Netflixova dugometražna animirana filma nominirana su za Oscara i dostupna su samo na internetskim platformama. Jedan je doista izvrstan »Pinokio Guillerma del Tora«, ali nije za malu djecu, nego za odrasle i stariju djecu koja ga s njima mogu gledati. Drugi je »Morska neman«, prikladan za cijelu obitelj.

»Morska neman« je Chrisu Williamsu prvi samostalan redateljski uradak, a već ima iskustva kao suredatelj i suscenarist na dosta popularnih američkih crtića. Zato se, a i zbog ostale filmske ekipe, u »Morskoj nemani« lako uočava njihov utjecaj, posebice u scenariju i scenografiji, poput filmova »Vaiana« i serijala »Kako izdresirati zmaja«.

»Morska neman« računalno je animiran film s pogotovo lijepom scenografijom koja prikazuje vrlo životopisno prirodu i krajolike te morske dubine. Likovi nisu izgledom osobito originalni, a pogotovo nije najveće morsko čudovište, neman Crvena, koja jako podsjeća na glavnoga zmaja Krezubicu iz spomenutoga serijala »Kako izdresirati zmaja«. Sličnost im je i to da nisu posve opasni, nego pomažu junacima. Upravo je mišljenje ljudi o morskim čudovištima upitno jer se temelji na pogrješnoj predaji o početku sukoba.

No sve to ne će umanjiti djeci gledateljima doživljaj pustolovine djevojčice Maisie koja se kriomice nađe na brodu kojim plove lovci na morska čudovišta. Želja joj je da i ona to postane, a dobar mornar Jacob, kada je otkrije, brine se o njoj. No dok traže Crvenu, na jednom otoku naiđu i na mala simpatična čudovišta poput Plavoga. Ne će izostati ni niz atraktivnih akcijskih scena na morskoj pučini…