BAKA DARKA JURČIĆ PROSLAVILA 100. ROĐENDAN Igrajući kolo ušla u drugo stoljeće života

Baka Darka Jurčić proslavila 100. rođendan

U krugu svoje obitelji u subotu 27. listopada Darka Jurčić proslavila je 100. rođendan kao najstarija u župi Uzdol i ramskom kraju. Rođendan je proslavila misom zahvalnicom i svečanom večerom za obiteljskim stolom u sesvetskom hotelu »Martini«. Zahvalnicu u crkvi sv. Ante u Sesvetskim selima služio je daljnji nećak don Pavo Crnjac, a pjevao je sastav »Tobija« koji vodi Ivo Franjić iz župe sv. Križa u Sigetu.

U propovijedi je istaknuto da je baka Darka proživjela tri rata, nadživjela osam papa i 15 župnika župe Uzdol. Život je primila kao dar Božji kojim je darovala desetero djece (posljednje je rodila u 43. godini), od kojih su još žive četiri kćeri. U svim nevoljama života imala je jaku vjeru u Boga i Majku Božju, kojoj se svakodnevno moli u svetoj krunici. Pročitao je pismo i čestitku kardinala Josipa Bozanića, koji ju pohvaljuje što je bila otvorena životu i vjerna Bogu, Crkvi i obitelji. Podizala je obitelj ne na temeljima ljudske mudrosti nego snage Božje.

U propovijedi je istaknuto da je baka Darka proživjela tri rata, nadživjela osam papa i 15 župnika župe Uzdol. Život je primila kao dar Božji kojim je darovala desetero djece (posljednje je rodila u 43. godini), od kojih su još žive četiri kćeri.

Među gostima je bio i gradonačelnik Milan Bandić. Donio je buket cvijeća: čestitku Darki kao građanki grada Zagreba. Praunuka Mila Grabovac iznijela je kratak životopis svoje bake Darke uz mnogo iskrenih želja koje je pokazala u prelijepo uređenom obiteljskom stablu u čijim su korijenima Ivo i Darka Jurčić.

Darka je rođena 26. listopada 1918. u Tribošiću, u župi Izbično, koja je osnovana samo godinu prije toga. Bila je najmlađe dijete u obitelji Ante i Stane Crnjac rođ. Jurilj, a imala je još dvije sestre, Ive i Kate, i brata Ivana. Majka Stana i otac Ante, zvan Antić, dali su ju krstiti na Širokom Brijegu i nadjenuli joj ime Darinka, od milja Darka, po svetoj mučenici Dariji iz prvih kršćanskih vremena, koja se slavi 25. listopada. Roditelji su ju kao novorođenče iznijeli u naručju u novi zavičaj u Doline, Donja Vast, u župi Uzdol u Rami. Jednu je godinu stanovala s velikom obitelji djeda Marijana i strine Joze Crnjac u staroj kući u Dolinama, a 1919. obitelj se mirno razdijelila. Djed Marijan sagradio je novu kuću u Vrtači, na ulazu u zaselak Marići. Poslije djedove smrti 1930. obitelj se ponovno razdijelila u istoj kući na dva ulaza: na Ikiće, po stricu Iki, i na Staniće, po majci Stani.

Darka je odrastala s dvjema sestrama i bratom. Najčešće je čuvala ovce i koze s babom Jozom Cigušišić. Udala se u 21. godini za Ivu Jurčića, zvanoga Krešo, na Krančiće. U braku je rodila desetero djece. Najstariji sin Mirko poginuo je u nespretnoj igri s bombom kad je imao 15 godina, nekoliko je djece umrlo dok su još bila mala, a kao stariji nedavno su umrli Jakov i Kate.

Otkako je prije 11 godina otišla s Krančića, živi s obitelji kćeri Danice Miličević u župi Petruševac u Bogdanima na Žitnjaku. Staračke dane provodi uz »Radio Mariju«, koji redovito sluša i uz njega svakoga dana moli svetu krunicu, sluša misu i sudjeluje u ostalim pobožnostima.

Za 100. rođendan okupile su joj se kćeri Ruže, Ane, Stanojka i Anđe zajedno sa svojim obiteljima. Baka Darka ponosna je na 28 unučadi, od kojih se većina udala i oženila te osnovala svoje obitelji tako da ima i 38 praunučadi, a iako ne zna imena svoj praunučadi – sve ih voli jer su svi izišli iz njezina krila.

Sa svima njima proslavila je svoj stoti rođendan. Zapjevala je najdraže pjesme i, još vitalna, zaigrala kolo iz mladenačkih dana, a u kratkom dokumentarnom filmu »Jedno stoljeće života« prisjetila se svih lijepih i teških događaja. (C.)