BIBLIJSKI MOTIV U OSKAROVSKOM FILMU Iskreno i neiskreno

Juda i crni mesija
»Juda i crni mesija« (Judas and the Black Messiah); drama; redatelj: Shaka King; glume: Daniel Kaluuya, LaKeith Stanfield, Dominique Fishback

Šest oskarovskih nominacija imao je američki politički biografski film »Juda i crni mesija«, a potvrdio ih je dvije: Daniel Kaluuya za najbolju sporednu ulogu i »Fight for You« za najbolju pjesmu. Riječ je o izvornom scenariju za biografsku dramu o Fredu Hamptonu, kojega sjajno utjelovljuje britanski glumac D. Kaluuya, koji je dobio niz nagrada za tu ulogu, uključujući Zlatni globus i BAFTA-u.

Fred je bio vođa Crnih pantera u Illinoisu 1968. i 1969. godine, gdje se iskreno borio za prava crnaca i osnovne uvjete za život. FBI-ev doušnik William O’Neal neiskreno se pretvarao da i on podržava Crne pantere.

Fred je bio vođa Crnih pantera u Illinoisu 1968. i 1969. godine, gdje se iskreno borio za prava crnaca i osnovne uvjete za život.

FBI-ev doušnik William O’Neal neiskreno se pretvarao da i on podržava Crne pantere. Njega je vrlo dobro utjelovio LaKeith Stanfield, nominiran za Oscara za tu ulogu, posebice u dijelovima kada ima unutarnje borbe zbog svojih postupaka. Fredova je družica pjesnikinja Deborah Johnson (Fishback), koja je uz njega do tragičnoga kraja.

Radnja je često vrlo nasilna. Vizualno – scenografski, kostimografski i kamerom – veoma uspješno je dočarano vrijeme zbivanja, a uklopljene su i arhivske snimke i fotografije. Naglasak je na aktivističkom pristupu, a manje na psihološkoj karakterizaciji likova.

Najzanimljivija je biblijska usporedba dvaju glavnih likova, kao i osobina crnaca da svjedoče svoju vjeru u Isusa, pripadnost Crkvi te borbu s molitvom, o čemu govori nagrađena pjesma. Usto, Kaluuya je na osvojenom Oscaru prvo zahvalio Bogu.