Bamija (Abelmoschus esculentus, lat.), poznata i kao okra, biljka je koja se uzgaja zbog svojih jestivih plodova bogatih sluzju. Fitokemijski profil bamije uključuje polisaharide, flavonoide, fenolne kiseline, tanine, sterole, pektin i znatne količine vitamina C, vitamina K i folne kiseline. Plodovi su također bogati prehrambenim vlaknima te su niskokalorični, čime pridonose nutritivno vrijednoj prehrani. Bamija se posebno ističe potencijalom u regulaciji šećera u krvi. Nekoliko studija na životinjskim modelima i preliminarna klinička ispitivanja pokazali su da ekstrakti bamije mogu smanjiti razinu glukoze u krvi, vjerojatno zbog prisutnosti sluzavih polisaharida koji usporavaju apsorpciju šećera iz probavnoga sustava.
Također se sugerira da bamija može imati zaštitni učinak na â-stanice gušterače. Prehrambena vlakna iz bamije, posebice topiva vlakna poput pektina, pomažu u snižavanju razina ukupnoga i LDL kolesterola u krvi. Zahvaljujući visokomu udjelu sluzi, bamija može imati zaštitno djelovanje na želudčanu sluznicu, čime potencijalno pomaže u prevenciji gastritisa i čira. Polisaharidi iz bamije stvaraju zaštitni sloj na želudčanoj stijenci, smanjujući štetno djelovanje želudčane kiseline.