BLAGOSLOV NA KRIŽANJU PUTOVA Savski štovatelji nisu mogli bez zaštitnika mornara

Samoborskim krajem (27) Kapela sv. Nikole u Strmcu

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Nikole u Strmcu

Samoborsko naselje Strmec nalazi se na području smještenu između Svete Nedelje na jugu i rijeke Save na sjeveru. S Novakima, Bestovjem, Orešjem i Otokom zauzima ravničarski dio samoborskoga kraja, a najveće je naselje svetonedeljske župe Presvetoga Trojstva. Žitelji toga kraja od davnine su radili razne riječne poslove na Savi te su zaštitniku putnika i brodara sv. Nikoli g. 1936. podigli kapelu u središtu sela na križanju glavnih prometnica. Današnji izgled kapela je dobila u obnovi g. 2003.

Kapela sv. Nikole nalazi se u ograđenu prostoru i okrenuta je pročeljem prema križanju dviju dolaznih prometnica. Iznad maloga pročelnoga trijema uzdiže se zidani zvonik šiljasta krovišta. Trijem se oslanja na četiri stupa, od kojih dva zatvaraju staklene površine na bočnim stranama građevine. Na bočnim zidovima nalaze se veliki prozori lučnoga završetka. Začelni zid kapelice nešto je zaobljen i u njemu je u unutrašnjosti postavljen drveni oltar koji je izradio samouki kipar Jakov Gabrek iz Svete Nedelje. Na oltaru je kip naslovnoga svetca sa štapom, knjigom i trima jabukama u lijevoj ruci, a desnom rukom blagoslivlja. U pokrajnjim nišama autor je nacrtao likove sv. Filipa i sv. Jakova. Na zidu svetišta i na bočnim stranama nalaze se slike svetaca i svetica, raspelo, a ispred oltara četvrtasta menza s upisanim godinama gradnje i obnove kapele.

Osamdesetih su u Strmec došle karmelićanke Presvetoga Srca Isusova i od g. 1982. do 1985. izgradile samostan s kapelom Srca Isusova. Od tada se u njihovoj kapeli održavaju mise svaki dan u 19 sati, a nedjeljom i blagdanom u 9.30. Nekada su se mise održavale u kapeli sv. Nikole, ali sada je ona otvorena za molitvu samo na blagdan 6. prosinca.