BOŽIĆNE RELIKVIJE Povijesni predmeti koji podsjećaju na Isusovo rođenje

Sveta Kolijevka
Postoji niz relikvija povezanih uz Božić koje se čuvaju diljem svijeta: od Spasiteljevih pelena, svete kolijevke, Isusovih mliječnih zuba i pupčane vrpce do Marijina zaručničkoga prstena i Josipova pastirskoga štapa
SVETA KOLIJEVKA
Prve jaslice izrađene od javora

RIM – Bazilika svete Marije Velike ne naziva se bez razloga rimskim Betlehemom. Naime, u njoj se čuva i štuje sveta kolijevka (sacra culla), drveni dijelovi jaslica u koje je Isus bio položen kada je rođen. Prvu je Gospodinovu postelju u Vječni Grad iz Svete Zemlje donijela sv. Jelena Križarica, a običaj je do prije nekoliko godina bio da se relikvije svetih jaslica na Badnjak postavljaju u srednju lađu rimske bazilike. No zbog krhkosti i starosti jaslica odustalo se od takva načina štovanja. Znanstvena su istraživanja utvrdila da komad drva svetih jaslica odgovara javoru, koji je rastao prije dvije tisuće godina u zemlji Isusova rođenja. Prije tri godine papa Franjo darovao je dio jaslica Latinskomu jeruzalemskomu patrijarhatu, a taj se relikvijar čuva u župnoj crkvi sv. Katarine u Betlehemu, tik do bazilike Rođenja.

ISUSOVA PELENICA
Tkaninu u koju je bio umotan Isus Dubrovnik čuva 992 godine

DUBROVNIK – Jedna od relikvija dubrovačke katedrale koje se iznose na ulice Grada u vrijeme Feste sv. Vlaha jest i Isusova pelenica, tkanina kojom je Blažena Djevica Marija umotala maloga Isusa kada ga je nosila prikazati u jeruzalemski hram i predala u ruke proroku Šimunu. Pisani trag o dolasku pelenice u Dubrovnik datira iz 1030. godine kad se spominje da je svećenik Ivan kolegi Srđu predao olovni kovčežić. U njemu je – nakon što ga je otvorio deset godina kasnije – pronašao pelenicu i pismo koje potvrđuje vjerodostojnost relikvije. Relikvije Isusove pelenice čuvale su potom benediktinke koje su komadiće pelenice darivale rodiljama i smrtno bolesnima sve do 1380. Relikvija se spominje u zapisima o dubrovačkoj katedrali iz 1440., gdje u opisu Filipa de Diversisa stoji: „Ova presveta pelenica stoji u jednom kristalnom moćniku. Kada se baci u vatru, ona se užge, i kada se užgana odatle izvadi, postaje još bjelja, čišća i posve je netaknuta.” Djelić pelenice darovan je papi Piju IX. 1844. godine te se on nalazi među moćima Lateranske bazilike.

DAROVI TRIJU KRALJEVA
I danas privlače darovi novorođenomu Kralju

ATOS – Darovi za koje se vjeruje da su ih tri kralja s Istoka donijela novorođenomu Isusu čuvaju se u pravoslavnom samostanu sv. Pavla na planini Atosu. Tri dara – zlato, tamjan i smirna – pohranjena su u relikvijaru u Grčkoj. Zlatni dar trojice kraljeva u obliku je 28 izrezbarenih pločica različitih oblika, veličine 5 x 7 cm, a svaka pločica ima drugačiji umjetnički dizajn. Dragocjeni darovi tamjana i smirne sačuvani su kao mješavina u obliku 62 mala kuglasta zrnca veličine masline. Nevjerojatan je put kojim su darovi stigli do grčkoga samostana, a posljednji su put prije desetak godina napustili svoje trajno boravište kako bi bili izloženi na štovanje vjernicima u Moskvi, Sankt Peterburgu, Minsku i Kijivu.