BOŽJI DAR S POLJA Pšenica kao hrana i lijek

Foto: Shutterstock | Pšenica

Pšenica (lat. Triticum vulgare) žitarica je iznimnih prehrambenih, ali i ljekovitih svojstava. Budući da su bogata prehrambenim vlaknima, koja imaju sposobnost upijanja vode, cjelovita zrna pšenice (kod koje obradom nisu uklonjeni klica i omotač) pridonose redovitomu pražnjenju crijeva. Na taj se način sprječava dulje zadržavanje štetnih otpadnih produkata u organizmu, štiteći ga pri tome od različitih bolesti. Osim toga, pšenična vlakna utječu na smanjenje razine masnoća u krvi te smanjuju izlučivanje žučnih kiselina koje pridonose rastu žučnih kamenaca. Kuhana cjelovita zrna pšenice ili pšenične mekinje u obliku kaše vrlo su djelotvorni u smanjenju želudčane kiseline, što je korisno u liječenju upale želudčane sluznice, a preporučuju se i oboljelima od divertikularne upale debeloga crijeva. Nadalje, pšenične klice, koje nastaju klijanjem zrna pšenice, bogate su vitaminima A, B, E, D, F, aminokiselinama, bjelančevinama, vlaknima te mineralima poput fosfora, kalija, magnezija, bakra i cinka. Zbog toga su posebno korisne u jačanju imuniteta i sprečavanju bolesti, ali i u jačanju organizma za vrijeme i nakon bolesti.

  • Osobe preosjetljive na gluten i oboljeli od celijakije ne smiju uzimati proizvode od pšenice jer mogu imati razne nuspojave poput osipa, mučnine, povraćanja i proljeva, do težih alergijskih reakcija.
  • Pšenične klice sadrže ulje oktakozanol koje je izvor vitamina E i potiče izlučivanje kolesterola iz tijela.
  • Pšenične klice treba uzimati prema preporučenoj količini jer u većoj količini mogu previše nadražiti probavni sustav i uzrokovati mučninu, proljev i nadutost.
  • Hladno prešano ulje pšeničnih klica snažan je antioksidans i jedno od rijetkih ulja koja sadrže provitamin vitamina A, odnosno beta-karoten.
  • Pšenične mekinje sadrže 43 do 44 posto sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastvoriva. U kombinaciji s tekućinom ta vlakna nabubre i stvaraju osjećaj sitosti te su stoga korisna u prehrani za mršavljenje.
  • Cjelovita zrna pšenice sadrže fitoestrogen, koji čuva elastičnost krvnih žila i pridonosi zaštiti od srčano-krvožilnih bolesti.
  • Sastav antioksidansa u mekinjama 20 je puta veći nego u bijelom brašnu.