NAJVAŽNIJI JE SASTOJAK SPOJ ALIN Medvjeđi luk »otapalo« nečistoća iz krvnih žila

Medvjeđi luk

Medvjeđi luk (Allium ursinum, lat.) samonikla je jestiva biljka, u narodnoj medicini poznata kao čistač krvnih žila i cijeloga organizma. Kardioprotektivne, antimikrobne i protuupalne indikacije koje mu je pripisivala narodna medicina potvrdile su i mnoge znanstvene studije. Najznačajniji sastojak medvjeđega luka sumporni je spoj alin koji se nakon oštećenja biljnoga tkiva (tijekom pripreme, žvakanja i slično) djelovanjem enzima pretvara u alicin. Taj spoj, koji je osnovni sastojak i bijeloga luka, koji mu daje specifičan miris, među jačim je antimikrobnim sredstvima u prirodi. On se pretvara u druge sumporne spojeve koji imaju ljekovita svojstva i djeluju na viruse, bakterije i gljivice. Osim djelovanja na mikroorganizme, alicin sudjeluje u otapanju masnoća i ugrušaka u krvnim žilama, a brojne znanstvene studije objavile su rezultate koji potvrđuju njegova antikancerogena, antidijabetička, imunomodulatorna i antioksidacijska svojstva.

  • Medvjeđi luk treba konzumirati svjež i u što kraćem roku od branja jer u dodiru sa zrakom alicin oksidira i gubi se njegova ljekovitost.
  • U prodaji postoje proizvodi od medvjeđega luka poput kapi i tinktura, koji se proizvode specifičnim tehnološkim postupcima da bi zadržali aktivna svojstva biljke.
  • Medvjeđi luk povećava izlučivanje probavnih žlijezda i povećava apetit.
  • Medvjeđi luk ne bi trebale konzumirati trudnice i osobe koje boluju od akutnoga gastritisa i upale žuči.
  • Medvjeđi luk može utjecati na snižavanje krvnoga tlaka pa kod njegove konzumacije trebaju biti oprezne osobe s niskim krvnim tlakom.