CRKVA SV. ANTUNA OPATA U DRAGONOŠU Siromašna, a bogata »Kuharićeva župa«

Crkva sv. Antuna opata u Dragonošu

Snimio: Z. Galić | Crkva sv. Antuna opata u Dragonošu

Dragonoš i kapela sv. Antuna nalaze se u župi Svetoga Duha iz Noršić-Sela. Ta je župa sa župom sv. Leonarda iz Kotara najmanja u Okićkom dekanatu. Privremeni upravitelj te siromašne župe do godine 1964. bio je Franjo Kuharić, župnik u Samoboru, a kasnije zagrebački nadbiskup. Iako je župa mala i siromašna, u svakom od 19 sela (zaselaka) izgrađene su male kapele ili je postavljen križ. Na tom području ističu se planinski vrhovi Japetića (879 m), Noršićke Plešivice (721 m) i Velikoga Lovnika (737 m).

Kapela sv. Antuna izgrađena je u 18. st. na kraju sela uz groblje s četvrtastom lađom, suženom trostranom (poligonalnom) apsidom, prigrađenom sakristijom na sjevernoj strani i pročelnim zvonikom šiljatoga krovišta kroz koji se ulazi u unutrašnjost kapele. U zvoniku su dva zvona. Bočni se prozori nalaze na južnoj strani kapele te na sakristiji i zvoniku. Fasada crkve obnovljena je kao i unutrašnjost u kojoj je postavljen glavni oltar sv. Antuna i kip sv. Ivana Krstitelja. Šiljasto krovište unutar kapele zatvoreno je ravnim stropom.

Mise su na Božić, Svetu Mariju Bogorodicu (1. siječnja), Sve svete i Veliku Gospu u 9 sati, a proštenišna misa na blagdan sv. Antuna opata 17. siječnja u 11 sati ili u nedjelju nakon blagdana. Proštenje je i u nedjelju nakon blagdana sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja.

Od nekoliko manjih kapelica i križeva u selima oko Dragonoša i Noršić-Sela ističe se kapelica u Bederu iz 1936. u kojoj je postavljen drveni križ s korpusom Krista. Druga je kapelica u Brnjicama iz g. 1911. (obnovljena je g. 1989.), a posvećena je Bezgrješnomu začeću Blažene Djevice Marije. U Višnjevcu je podignuta kapela sv. Jurja iz g. 1936. s kipom naslovnika. U planinarskoj kući Bratovštine sv. Bernarda iz Aoste uređena je soba sa svetčevom kapelicom. Kuća se nalazi ispod Velikoga Lovnika.