U SREDIŠTU STAROGA TKONA Crkva sv. Antuna opata

Snimio: Z. Galić | Crkva sv. Antuna opata u Tkonu

Tkon je najstarije mjesto otoka Pašmana. Prvi je spomen mjesta pod imenom »Katan« g. 950. i »Katun« g. 1067. (Konstantin Porfirogenet). U shematizmu Zadarske nadbiskupije g. 1840. zabilježen je pod današnjim imenom, Tkon. Župa je sv. Tome apostola, a u njezinu je sastavu naselje Ugrinić. Na otoku su još naselja Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Pašman i Kraj. Na području Tkona vrše se arheološka iskapanja na ranoromaničkoj crkvi sv. pape Aleksandra, a na brdu Čokovcu iznad Tkona nalazi se benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana.

Crkvica sv. Antuna opata (pustinjaka) izgrađena je g. 1672. nedaleko od luke u središtu staroga Tkona na poklonjenom zemljištu izvjesnoga glagoljaša A. Palaškova (staro pašmansko prezime). U to vrijeme prema glagoljskim maticama u Tkonu je živjelo 250-ak stanovnika. Jednostavni mramorni oltar sa slikom na kojoj je prikazan Krist, Blažena Djevica Marija i sv. Ćiril i Metod postavljen je g. 1800. Prema zapisu na ploči nad dovratkom crkvice, ona je renovirana g. 1859. U novije vrijeme nadbiskup Marijan Oblak blagoslovio je na blagdan svete Braće (ploča u unutrašnjosti), 5. srpnja 1990., obnovljenu kapelu sv. Antuna. Oltar je postavljen na ravni začelni zid svetišta kraj kojega se nalazi kip sv. Antuna Padovanskoga i poluokrugli prozorčići sa svake strane. Uz bočni ulaz postavljeno je raspelo i škropionica. Na plošnom pročelju pokrajnji prozori sa svake strane su četvrtasti, a ispod dvostruke preslice s dva zvona probijen je okulus.

Mise su na blagdane sv. Antuna opata (17. siječnja) i sv. Antuna Padovanskoga (13. lipnja), sv. Ćirila i Metoda (5. srpnja) i na drugi ponedjeljak nakon Svih svetih.