CRKVA UZ MJESTO »GOSPINE STOPE« Crkva Gospe od Loreta na Malom Bokolju

Na otoku Pašmanu (20)

Snimio: Z. Galić | Crkva Gospe od Loreta na Malom Bokolju

U zaleđu Banja uzdiže se brdo Mali Bokolj (174 m). Na vrhu je g. 1935. izgrađena crkva posvećena Gospi od Loreta. Na brdo se uspinje od Banja kroz selo Pudaricu i Hrabrove kamenitom stazom na kojoj su g. 2000. postavljene postaje križnoga puta. Cijeli projekt izgradnje crkve na glavici Maloga Bokolja zamislio je dugogodišnji župnik Banja Ante Peroš (1872. – 1945.), kojemu su mještani g. 2015. kraj crkve postavili spomenploču jer je bio župnik u Banju 43 godine.

Crkva Gospe od Loreta napravljena je velikim marom i trudom Banjaca i kao Peroševa zavjetna crkvica. Crkva je izgrađena na maloj zaravni vrha brda s nekoliko pristupnih stuba do ulaza ispod masivnoga niskoga zvonika. Ona je jednobrodna s ravnim začelnim zidom i drvenim stropom te bočnim prozorima u razini svetišta. U svetištu dominira oltarna ostakljena niša s okrunjenim crnim kipom Gospe Loretske i Djeteta koja je postavljena 10. prosinca 1935. na spomen 1900. obljetnice Spasiteljeve smrti (posveta u podnožju kipa). Kraj oltara s jedne i druge strane nalaze se kip Gospe Fatimske, Gospe Međugorske i mozaična slika propetoga Krista. Na bočnim su zidovima slike Srca Isusova i Marijina. Dva zvona iz zavjetne crkvice premještena su u župnu crkvu jer su zvona na župnoj crkvi bila uništena u Drugom svjetskom ratu. Na Bokolju se danas nalaze dva nova zvona.

Početak križnoga puta određen je prema mjestu »Gospine stope« koju su pronašli ribari i težaci hodajući brdom. Žitelji Banja hodočaste od »Gospinih vrata« do Gospe Bokoljske često i bosi na blagdan Gospe Loretske 10. svibnja, ali i na druge Marijine blagdane.

U selu Prudarici nalazi se privatna kapela Gospe od Sedam Žalosti s preslicom na pročelju i oltarnom pučkom slikom na kamenom oltaru koja prikazuje nekoliko svetaca i Blaženu Djevicu Mariju sa sedam mačeva u srcu.