NA VRHU NAD MUNDANIJAMA Župna crkva sv. Ilije

Na otoku Rabu (30)

Snimio: Z. Galić | Župna crkva sv. Ilije u Mundanijama

Jedino mjesto na otoku Rabu koje se ne nalazi uz morsku obalu su Mundanije. Nalaze se u središtu otoka na sjeveroistočnoj strani koja je okrenuta prema vrhu Kamenjaku (408 m). Od grada Raba cesta se preko blage uzvisine, na čijem se vrhu nalazi župna crkva sv. Ilije, spušta u Mundanije koje se prostiru plodnom dolinom od Supetarske drage do Banjola. Župa je posvećena sv. Matiji apostolu i evanđelistu s istoimenom kapelom u središtu mjesta.

Crkva sv. Ilije ima kontinuitet starije bogomolje, ali je njezin današnji oblik rezultat preinake u 19./20. stoljeću. Najnovija obnova izvršena je g. 1998., kako je zapisano na vrhu odjelnoga zida svetišta od lađe crkve.

Crkva sv. Ilije ima kontinuitet starije bogomolje, ali je njezin današnji oblik rezultat preinake u 19./20. stoljeću. Najnovija obnova izvršena je g. 1998., kako je zapisano na vrhu odjelnoga zida svetišta od lađe crkve. Ispred pročelja uzdiže se niski četvrtasti zvonik s trifornim otvorima u predjelu zvona kroz koji se ulazi u četvrtastu lađu i odijeljeno svetište s bočnom sakristijom. Na bočnim su zidovima postavljene slike križnoga puta, po dva velika lučna prozora sa svake strane, a u zidnim nišama kipovi, desno Srca Isusova i lijevo Blažene Djevice Marije s Djetetom. U dijelu ulaza s dva stupa podignuto je jednostavno pjevalište. U svetištu se iza mramornoga stola nalazi oltar, između čijih je dvostrukih stupova i lučne atike s dva sjedeća i jednim stojećim anđelom postavljena nova slika u stilu bizantskih ikona s prikazom sv. Ilije. On je nacrtan u pejzažu s planinama, šumom, izvorom vode i gavranom. Ispred svetišta je kamena krstionica i kip sv. Ilije sa svitkom na kojem piše: »Usliši, Gospode, usliši me, da bi sav narod znao, ti si Bog.« U drugom dijelu ispred svetišta je svetohranište.

U crkvi su u dva reda postavljene klupe, nekoliko crkvenih zastava i slika, a okoliš i crkva dobro su uređeni. Nedaleko je župni dvor i mala kamena kapela s lijeve strane crkve. Misa je nedjeljom u 9 sati.