ČUDESNA POVIJEST KAPELE SV. NIKOLE U RUDAMA Kamen koji odbaciše brda postade…

Samoborskim krajem (16) Kapela sv. Nikole u Rudama

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Nikole u Rudama

Izgradnja mnogih kapela, križeva i crkava često je povezana s legendama i svjedočanstvima o uslišanjima, spasu ili ozdravljenju nekih ljudi iz tih krajeva u kojima su one podignute. Uz cestu koja iz Samobora vodi prema Rudama u Rudarskoj dragi nalazi se dovoljno velik kamen da se na nj može smjestiti manja kapela. Prema legendi kamen je 6. prosinca 1824. (na blagdan sv. Nikole) pao s okolnoga brda pred kola u kojima se vozio Franjo Reiser iz Ruda u Samobor. To je bio dobar razlog da se Franjo u znak zahvale zavjetuje da će na tom kamenu izgraditi zavjetnu kapelu svetcu u čast jer je izmaknuo pogibiji. Izvršivši zavjet, kapela sv. Nikole izgrađena je g. 1835.

Poslijeratne godine i vladavina komunista uzrokovale su da je kapela bila prilično zapuštena, a kip sv. Nikole koji se nalazio na oltariću otuđen. Taj spomenik nemiloga događaja s početka 19. st. u potpunosti je obnovljen g. 1990. zahvaljujući vjernicima Ruda i Samobora. Građevina je izgrađena na kamenoj gromadi s masivno zidanim pročelnim stupovima ispred začelnoga zida s udubljenjem u kojem je na oltarnom kamenu postavljen kip sv. Nikole. Kip je izrađen i donesen iz samostana kartuzijanaca u Pleterju. Stupovi i zid kapele pridržavaju trokutasto krovište koje je prekriveno crijepom. S bočne strane stijene na kojoj leži kapela isklesane su stube za pristup oltaru u njezinoj unutrašnjosti. Predvorje ispred kipa zaštićeno je ogradom od kovanoga željeza. Do kapele uređen je prostor za parkiranje automobila s nekoliko klupa za sjedenje i travnata površina iza kapele.

Kod kapele je proštenje s misom u 11 i 16 sati prve nedjelje u srpnju. Kapela pripada župi sv. Barbare, zaštitnice rudara, koja je uspostavljena 2. studenoga 1789. Župna crkva sv. Barbare u Rudama ima prvi spomen g. 1622., ali se smatra da je starija.