DALEKO VIŠE OD UKUSNOGA SOKA Aronija na prvoj crti obrane organizma

Foto: Shutterstock | Aronija
Aronija je bogata fenolnim spojevima i sadrži jedan od najjačih antioksidansa antocijan, koji je važan za izbacivanje štetnih tvari iz ljudskoga tijela

Aronija, crnoplodna aronija (lat. Aronia melanocarpa), bobičasto je voće bogato fenolnim spojevima i sadrži jedan od najjačih antioksidansa antocijan, koji je važan za izbacivanje štetnih tvari iz ljudskoga tijela. Nadalje, sadržaj kvercetina, epikatehina i kafeinske kiseline, pa sve do karotena, pruža veliku količinu antioksidansa koji mogu poboljšati cjelokupno zdravlje jer sprječavaju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala. Zbog toga, ali i zbog bogatstva vitamina i minerala, proizvodi od aronije koče djelovanje razvoja malignih stanica i imaju zaštitno djelovanje na tkivo jetara i pluća, srca i krvnih žila. Zaštitna aktivnost crnoplodne aronije na srčano-žilni sustav povezana je sa sposobnošću njezinih ekstrakata bogatih antocijanima u snižavanju koncentracije masnoća u krvi, djelovanje protiv zgrušavanja krvi, jačanju stjenke krvnih žila te poboljšanju cirkulacije krvi. Nadalje, aronija sadrži i znatnu količinu niacina koji blagotvorno djeluje na snižavanje koncentracije lipida u krvi.

  • Aronija je bogata polifenolima koji uzrokuju smanjenje adipogeneze (stvaranja masnih stanica), koncentracije LDL kolesterola, i triglicerida u plazmi, otpornosti inzulina i konačno pridonosi smanjenju tjelesne mase te sprečavanju dijabetesa.
  • Sok dobiven od plodova aronije ima i do 4 puta veću antioksidacijsku aktivnost u odnosu na ostale polifenolima bogate napitke, kao što su sok od borovnice, sok od ribiza i crveno vino.
  • Aronija je puna spojeva koji pokazuju antiviralna svojstva (kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, galska kiselina, p-hidrobenzoična kiselina, miricetin, kvercetin, elagična kiselina) te su provedena istraživanja tih tvari protiv različitih sojeva virusa gripe.
  • Od prerađevina aronije najsnažnije antioksidacijsko djelovanje posjeduju sušene bobice, slijedi ih čajna mješavina (osušeni i samljeveni ostatak od proizvodnje soka) i prah.
  • Ekstrakt aronije primijenjen u procesu antitumorske kemoterapije pospješuje djelovanje gemcitabina, citotoksičnoga pripravka koji se upotrebljava u liječenju raka gušterače.