DANI UTAKMICA Lopta (ni)je uvijek okrugla?

Foto: Shutterstock

– Hej, baka, a za koga ti tu navijaš? – pomalo je iznenađen moj praznično ustrčani sinčić Jurica zatekavši i baku pred televizorom, naravno uz mene, u poznatoj »nedirajme« pozi za koju sam čak i na godišnji otišao, kad već nemam »rub(a)lja« za put do Rusije…

– Za predsjednicu! – ko iz topa mu odgovara baka.

– Što?… Ppa… mislio sam na ovu utakmicu na telki… – sad je Jurica zbunjen sto na sat. – Gledaš, a igraju neke bezvezne ekipe, ne znam im ni jednog igrača!

– Za bijele sam. Nekak ih je više na terenu… Ali dobro si rekao, bez veze je, stalno igraju crveni protiv bijelih! A crveni, njih mi je i tak cijeli život već pun nos! – iznenadi baka odgovorom, pa nastavi (p)o svome – Zato je meni puno zanimljivija ova »utakmica« predsjednice i premijera! I jako sam za predsjednicu, makar mi se čini da je djed pomalo i zaljubljen u nju, kako tek on ludo navija…

– Mm… mmpf… khhhmm… ma što to pričaš?! – samo što se ne zaguti stari Jura, al’ od špeka, al’ od uzbuđenja – A što, trebao bih navijati za ove vladine purane ili saborske kokošare?? Osim toga, čim vidim za koga su novine i televizija, ja sam odmah za drugu stranu!! To mi je ko lakmus papir, ko epruveta, jer ti mediji, to je leglo svih tih koji bi nas ko guske vodili u maglu! Koji mi drobe, »šrotaju« o otvorenim granicama, kao »neka mladi idu gdje im je bolje« jer mi prvo »državu trebamo poboljšati«! Pa tko će ju poboljšati ako nam svi mladi i sposobni odu?? Ovi koji to pišu i govore?!? Koji su i sad država?!? Pa oni nemaju što poboljšavati, njima je država i sad skroz dobra, najbolja!! Jasno onda da sam za predsjednicu! Ne zato što je »feš« i »hercig«, nego zato što misli na demografiju i na Hrvatsku!

– Baš ste naivni! Ja sam baš za vladu i premijera! – iznenadi nas sad Jasna, bolja polovica moga šogora, poznatijeg kao »Sina Oluje«.

– Eto sad nje… – promrmlja punica – jasno, kad je njoj zgodniji premijer.

– Nije, nego naivni ste i sad govorite ovako jer vam odgovara – javi se »Sin Oluje«, dokazujući da u kući imaju »obiteljsku strategiju« glede političke utakmice – a sutra kad se sve izokrene? Recimo, kad iz sabornice uteknu etnokokoši i drugi minijaturni »jureki i katice« pa se vlada raspadne i dođe neki novi premijer ili premijerka? Pa nam onda opet iz svijeta instaliraju nekog predsjednika fikusa, dikobraza ili kukavičje jaje? Onda ćete opet govoriti kako predsjednik nema ovlasti, kako vlada i premijer moraju odlučivati i zastupati nas po Europi, ha?!? Opet bi vi loptanje s brda na brdo?!

– Ma jooj, – javi se, u cijelom tom peradarniku, konačno i moja ženica Jelica – kad mi sad »izreferendumiramo« izborni zakon, imat ćemo na obje strane ljude koje smo sami htjeli i izabrali!

– Blago naivnima, oni će u muzej naive! – »poklopi« i sina i kćer stari Jura pa se okrenu meni – A ti, zete, za koga si ti?

– Za »Vatrene«! Za Hrvatsku, koja je već počela igrati utakmicu, samo što vi to niste ni primijetili!!! – prvo viknuh pa otpuhnuh – Pfff…, volio bih ja vidjeti sve one stručnjake, jeličiće, samovojske i oka sokolova, što bi oni vidjeli i komentirali da moraju gledati tekmu uz vas… I Pletikosa bi tu postao »čupakosa«!