DAROVI DUHA SVETOGA Sok od cvjetova bazge

Bazga

Široki cvjetovi bazge puni žutoga peludnoga praha na ovećim ili manjim grmovima i stablima nadomak ruke. Nenametljivo. Negdje uz put, staze i puteljke. Negdje uz polje ili na kraju drugoga dvorišta. Može biti svačije i ničije. Čisti dar prirode i uz malo volje i truda u odabiru pravoga omjera drugih sastojaka savršen sok za vruće ljetne dane.

Poseban okus i čar

Nakon naporna rada ili kakvoga stresa na poslu. Kažu da je i ljekovit. Nešto domaće i jednostavno na stolu. Važno je polako ubrati što više cvjetova kako bi bio očuvan dragocjeni žuti prah. Ubrati ih u pravo vrijeme kada su peludna zrnca nabubrena i još ne do kraja otvorena. Ubrati ih prije iznenadne kiše koja bi mogla sprati i odnijeti žuti prah koji soku daje poseban okus i čar.

Pohraniti u sebi u tišini duše u pravo vrijeme darove Duha Svetoga. Onaj dragocjeni peludni prah koji životu daje smisao i čar. Kada dođu dani suše, nevolje i nedoumice.

Pohraniti u sebi u tišini duše u pravo vrijeme darove Duha Svetoga. Onaj dragocjeni peludni prah koji životu daje smisao i čar. Kada dođu dani suše, nevolje i nedoumice. Dani zdvojnosti i neznanja. Dani mlakosti, tjeskobe, bezvoljnosti i plašljivosti. Tada će darovi Duha krijepiti i snažiti ono obamrlo i slabo. Poteći potocima svojih slasti dolinama života. »Tko je žedan neka dođe; tko hoće neka zahvati vode života zabadava!« Razbistriti mutne vode čovjekova znanja i neznanja. Mudrošću i savjetom otvoriti nove horizonte i nepregledne vidike vječnosti kada se spuste zastori života.

Ponizno traženje

Kada se na tren tjeskobno nametne teret sive besmislenosti da je ovo vidljivo i opipljivo čovjekova jedina i zadnja prilika i sve što mu život pruža. Pronaći izvore nutarnje snage i sposobnosti pravilne procjene života. Stići do dragocjena iskustva. Ono je uvijek plod patnje. Teško to ulazi u uho i srce današnjega čovjeka jer svi se svesrdno trse i trude životu ugoditi i učiniti iluziju života bez boli i patnje realnom i stvarnom.

Ne računajući s mudrošću koja se rađa kroz duhovna iskustva. Za to ne postoje brzi tečajevi ni večernje škole. Za to je potrebo vrijeme i strpljivo započinjanje svaki dan iznova u poniznom traženju Duha Svetoga. One ljekovite vode života zabadava koja daruje sve, a zauzvrat traži otvoreno srce, šutnju, tišinu i predanje.