DOKUMENTARAC WIMA WENDERSA O PAPI FRANJI Potpuna vjerodostojnost

Papa Franjo: Čovjek od riječi
»Papa Franjo: Čovjek od riječi« (Pope Francis: Man of His Word); dokumentarni film; redatelj: Wim Wenders; sudjeluju: papa Franjo, Wim Wenders, Ignazio Oliva

Neposredno prije šeste obljetnice potifikata pape Franje na »ZagrebDoxu« je prikazan izvrstan dokumentarac »Papa Franjo: Čovjek od riječi«, koji se očekuje i u kinima. Bilo je to u sklopu novoga nenatjecateljskoga programa »Poznati o poznatima« u selekciji hrvatskoga redatelja Miroslava Sikavice. Njemački redatelj Wim Wenders, triput nominiran za Oscara, snimio je vrlo lijep, i poetski, i dojmljiv, i snažan, netipičan biografski film.

Dokumentarac ima igrani okvir koji je snimljen u Asizu s likom sv. Franje (Oliva) i usporedbama s njegovom duhovnošću i životom te sa sadašnjicom.

Naime, Wenders je snimio Papine govore, odgovore, uklopio arhivske snimke s njegovih putovanja i susreta tijekom prvih pet godina pontifikata te slijedio Papinu riječ koja dolazi i iz njegova srca i iz srca samoga evanđelja, u čemu je posve autentičan i spontan. Film je ostvaren zahvaljujući Dariju Eduardu Viganu koji je bio perfekt vatikanskoga Tajništva za komunikaciju od 2015. do 2018. te koji je pozvao Wendersa da snimi film uz potpunu umjetničku slobodu. Nakon završetka i premijere u Cannesu nitko u Vatikanu nije imao ikakvu primjedbu.

Film je sniman tehnikom teletron kojom se postiže da svaki gledatelj ima dojam da se Papa obraća upravo njemu. Ima dosta krupnih kadrova te Papinih subjektivnih kadrova gledanja. Papa se obraća svim ljudima i ističe da ih sve Bog ljubi, a on potiče nadu, suosjećanje, pomoć, zajedništvo. Wenders naglašava da je Papa posve vjerodostojan jer misli ono što govori i drži svoju riječ.

Dokumentarac ima igrani okvir koji je snimljen u Asizu s likom sv. Franje (Oliva) i usporedbama s njegovom duhovnošću i životom te sa sadašnjicom. Neizravno je postavljeno pitanje kakvi su današnji franjevci te slijede li doista put svojega osnivača i današnjega papu Franju.