DOKUMNETARAC IVARSA SELECKISA Svijet prvašića

Nastavit će se
»Nastavit će se« (To Be Continued / Turpinajums); dokumentarni film; redatelj: Ivars Seleckis; sudjeluju: Anete, Anastazija, Zane, Karlis, Gleb

Na netom završenom 15. ZagrebDoxu dodijeljen je niz nagrada i posebnih priznanja vrsnim, ali žanrovski raznovrsnim dokumentarcima. Glavnu nagradu »Veliki pečat« u međunarodnoj konkurenciji dobio je vizualno fascinantan kineski film »Na planini« Yang Zhanga o likovnoj umjetnosti koja u malom selu mijenja život mještana, a njihova naivna umjetnost u skladu je s fotografijom u filmu. U regionalnoj je konkurenciji dobitnik »Velikoga pečata« talijanski film »Una Primavera« u kojem autorica Valentina Primavera otkriva obiteljsko nasilje i izlazak iz te situacije. Publici se najviše svidio hrvatski film »Susjedi« Tomislava Žaje, o pokušaju socijalizacije ljudi s psihičkim problemima.

»Nagrada mojoj generaciji« koju svake godine dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa redatelj Nenad Puhovski pripala je redatelju Ivarsu Seleckisu (1934.), koji je bio gost na festivalu, a zaslužan je latvijski umjetnik, jedan od pokretača škole poetskoga dokumentarnoga filma u Rigi, dobitnik i nagrade Europske filmske akademije za najbolji dokumentarac 1990.

U programu »Majstori doxa« prikazan je njegov najnoviji film »Nastavit će se«, koji je u Latviji dobio niz nagrada i bio njihov kandidat za ovogodišnjega »Oscara«. U svojim filmovima bilježi promjene u latvijskom društvu, pa tako i u tom, ali prvi put snima film o djeci. To je doista topao poetski dugometražni dokumentarac, s lijepom fotografijom i dobrom montažom. Prati godinu dana petero simpatičnih latvijskih prvašića te kako oni doživljavaju svijet s obzirom na obitelji te različite okolnosti i mjesta u kojima žive. To su djevojčice Anete, Anastazija i Zane te dječaci Karlis i Gleb.