DON LUKA PRANJIĆ PRIMIO MISIJSKI KRIŽ Najmlađi hrvatski misionar odlazi u Ekvador

Snimila: G. Krizman | Svećenik Luka Pranjić primio je misijski križ iz ruku biskupa Dražena Kutleše kao znak misijskoga poslanja

U nedjelju 1. rujna tijekom večernjega euharistijskoga slavlja u porečkoj katedrali svećenik Luka Pranjić primio je misijski križ iz ruku porečkoga i pulskoga biskupa Dražena Kutleše, kao znak misijskoga poslanja i službe koju će uskoro započeti u Ekvadoru.

Misi su, uz predslavitelja mons. Kutlešu, dijecezanskoga ravnatelja Papinskih misijskih djela za Porečku i Pulsku biskupiju i labinskoga dekana Mirka Vukšića, katedralnoga župnika i porečkoga dekana mr. Milana Zgrablića te više svećenika Porečke i Pulske biskupije nazočili i nacionalni ravnatelji Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj Anton Štefan te u BiH Luka Tunjić.

Tumačeći da bi jedini pravi poriv činjenja dobra drugomu trebala biti ljubav prema bližnjemu, mons. Kutleša rekao je da je prava veličina čovjeka upravo u poniznosti i služenju. »Upravo u tom duhu želimo dati podršku našemu vlč. Luki, koji ovdje iz Istre odlazi u siromašni kraj želeći služiti ljudima koji su siromašni. Njegova će misija imati osamdesetak tisuća ljudi. Za usporedbu župa Poreč ima petnaestak tisuća. On će ondje biti sam i trebat će ljudima naviještati evanđelje i pokazivati kako čovjek treba biti ponizan i kako treba služiti drugim ljudima«, rekao je mons. Kutleša. »Možda gledajući našim ljudskim očima to nije razborito jer tamo nema novca, živjet će u oskudnoj kući, u oskudnim higijenskim uvjetima, a ovdje ima sve. Zašto dakle odlazi? Malo je ljudi koji se odlučuju na taj korak jer ih tjera njihova vjera i želja da pomažu drugim ljudima. Gledanje i spoznavanje potreba drugih čini čovjeka velikim. Ovaj čin vlč. Luke neka bude svima nama poticaj da se zapitamo što mi činimo za potrebite.« U obredu primanja misijskoga križa tijekom mise biskup je blagoslovio misijski križ te ga predao novomu misionaru.

U svojem obraćanju ravnatelj Štefan spomenuo je da je s Istarskoga poluotoka otišao služiti kao misionar u Južnu Ameriku blagopokojni biskup Antun Bogetić koji je prije preuzimanja biskupske službe služio kao misionar u Argentini. »Upravo je on, kao prijatelj obitelji vlč. Pranjića, njemu bio uzor i poticaj da ide njegovim stopama, da bude dar vjere, poslušan Crkvi i biskupu.« Istaknuo je da je svećenik Pranjić najmlađi misionar u Hrvatskoj. Ravnatelj Tunjić pak rekao je da se odlazak novoga misionara u misije događa u godini u kojoj dominiraju dva velika misijska događanja – Izvanredni misijski mjesec listopad i Biskupska sinoda o Amazoni. »Služiti siromašnoj braći i sestrama put je čistoće duše i put savršenstva«, rekao je.

»Večeras se doista osjećam radosno jer shvaćam da sam dio nečega što me nadvisuje, nečega što me nadilazi. Imam milost biti dijelom toga. Zvijezda ove večeri je samo jedna, to je Isus Krist i mjesna Crkva koju vodi naš biskup Dražen, koja iz ljubavi prema drugoj mjesnoj Crkvi što trpi oskudicu kao dar vjere šalje jednoga svećenika. Doista sam zahvalan da mi je Gospodin dao milost da mogu biti dijelom toga, ovoga poslanja, od kojega Crkva živi, raste, napreduje. Bog za to poslanje bira grješne i slabe ljude kao što sam ja upravo da bude očito, kako reče sv. Pavao, da ta čudesna snaga ne dolazi od nas, nego da dolazi od Gospodina«, rekao je novi misionar.

»Premda su potrebe i u našoj biskupiji velike, broj od 100 000 vjernika na jednoga svećenika u tim zemljama daleko premašuje naših 85 svećenika na 134 župe i 207 000 stanovnika te vraća mir u srce i jasnoću koliko je važan ovaj događaj za našu biskupiju, ali i za cijelu Crkvu«, rekao je dekan Vukšić.

Don Luka Pranjić rođen je u Puli 9. lipnja 1983. Za svećenika je zaređen 9. lipnja 2007. Bio je odgojitelj u Pazinskom kolegiju, župni vikar u Umagu, upravitelj župa Grožnjan, Krasica i Kostanjica, župnik u Grožnjanu, Krasici, Momjanu, Kostanjici te Brdima. Od 2011. godine župnik je u Novigradu i Dajli. Do kraja svoga djelovanja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji bio je i predstojnik Katehetskoga ureda Porečke i Pulske biskupije.

Po primanju misijskoga križa odlazi kao misionar u Ekvador, gdje će djelovati u gradu San Francisco del Milagro u biskupiji San Jacinto de Yaguachi. Tako se pridružio 78 hrvatskih misionara i misionarka koji djeluju u 27 zemalja svijeta: u Africi 35, u Americi 27, u Oceaniji četiri i u Europi 13.

Gordana Krizman